Закриване на съдилища предизвика напрежение

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2021 06:48

Закриване на съдилища предизвика напрежение

Акценти

  • Свиленградчани приеха като голяма обида съдът им да премине към Харманлийския
  • Регионален вестник, # 24/956 година XVIII, 25 юни - 1 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за превръщане на районни съдилища (РС) в териториални поделения (ТО) срещна сериозен отпор из цялата страна. Става въпрос за закриването на 57 съдилища, 3 от които са в Хасковска област – Свиленград, Ивайловград и Тополовград. Предвижда се първите две да минат към Харманлийския, а Тополовградският – към Елхово.
На заседание на 18 февруари пленумът на ВСС взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта. Той е радикален и предвижда най-сериозни промени. На базата на направени обширни анализи на районните съдилища и прокуратури, ВСС е извел общи критерии за оптимизация на съдебната карта. Проектът е съобразен с демографския срив, намаляващите дела, концентрацията на хора в няколко големи града, увеличаването на броя на магистратите и разходите.
В момента в страната има 133 РС, а в 55 има по-малко от трима съдии. В 10 дори няма съдии и се налага да бъдат командировани магистрати от другаде.
Общият принцип на промяната е да бъдат преобразувани съдилищата, в които има по-малко от трима съдии. Чрез нея трябва да се постигне ефективно изравняване на натовареността в общите съдилища от една и съща инстанция.
Предложението е да се направи окрупняване, с което да се постигнат няколко цели:
-специализация;
-реално случайно разпределение на делата;
-по-равномерно натоварване на съдиите и обезпечаване с правораздаване.
Какво е положението в момента
Най-натовареният съд по брой постъпили дела на съдия на месец е този в Харманли, сочат цифрите. А най-малко – в Ивайловград. И двата РС са част от съдебен район на Окръжен съд – Хасково. Така РС-Ивайловград може да престане да съществува като самостоятелен съдебен орган и да стане териториално отделение на РС-Харманли. Делата обаче ще продължат да се гледат в Ивайловград, а на хората няма да се наложи да се разхождат чак до Харманли.
В Свиленград натовареността на магистратите е двойно по-малко от Харманлийския. Предвижда се той на стане ТО на първия и така да се постигне по-равномерна работа и на двете институции, без да се налага на свиленградчани да пътуват до друго населено място.
Местните хора приеха като голяма обида техният съд да отиде към харманлийския и затова на извънредна сесия на Общински съвет – Свиленград приеха решение против закриването му. Изразиха отрицателна позиция по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”.
Кметът Анастас Карчев изпрати отрицателно становище до ВСС, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на републиката, Областна управа – Хасково, Окръжен съд – Хасково.
Освен това 30 местни адвокати изпратиха свое протестно становище до ВСС. Имаше и подписка с над 1400 подписа.
Не мина и без популистки изказвания като това на адвокат Георги Еленков: „Като гранична и бързоразвиваща се община, Свиленград не може да остане без съдебен орган, предвид натовареността му с многобройни наказателни и граждански дела“, изтъкна той.

Според адвокати промяната в съдебната карта ще ограничи достъпа до правосъдие.
Те се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на Съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта.
Според бившия административен ръководител на Окръжен съд-Бургас – Боряна Димитрова, и настоящ член на Съдийската колегия на ВСС, основните им притеснения са свързани с ограничаване на достъпа до правосъдие, но той не само няма да бъде ограничен, но ще има повече възможности от сега. „Прави са в едно обаче – този модел на работа може да бъде осъществен само при добре работещо електронно правосъдие. На него стъпва и целия модел 4“, казва тя.
Дали съдебната система, която е натоварена да раздава справедливост, ще постигне справедливо разпределение на работата на магистратите си, или ще се спотаи под натиска на популистите, ще разберем скоро.
По-важното е, че след оптимизирането по този модел най-напред на Следствена служба и на тази на Прокуратурата, гражданите не бяха лишени от техните услуги.

България е на едно от челните места в Европа по брой на магистрати и служители на 100 000 души (на първо място по брой на прокурори, на четвърто място по брой съдии и на седмо по брой на съдебни служители), а бюджетът на съдебната власт за тази година е почти милиард. Ние поддържаме структури, например с двама съдии и десетина служители, чиито бюджети са малко над половин милион на година. В същото време, натовареността на тези съдилища е едва 15 дела на месец.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2021 06:48
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Жоро И юни 29, 11:34

    Какво напрежение, трябва да се закриват! Не може за 5 дела месечно да има съд…и то за глупости от рода на КОЙ МИ ИЗДОИ КРАВАТА, КОЙ МИ ОБРА ГРАДИНАТА. Да викат Жоро Игнатов.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама