Закриване на съдилища предизвика напрежение

12 минути
Закриване на съдилища предизвика напрежение

Предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за превръщане на районни съдилища (РС) в териториални поделения (ТО) срещна сериозен отпор из цялата страна. Става въпрос за закриването на 57 съдилища, 3 от които са в Хасковска област – Свиленград, Ивайловград и Тополовград. Предвижда се първите две да минат към Харманлийския, а Тополовградският – към Елхово.
На заседание на 18 февруари пленумът на ВСС взе решение за избор на Модел 4 за оптимизация на съдебната карта. Той е радикален и предвижда най-сериозни промени. На базата на направени обширни анализи на районните съдилища и прокуратури, ВСС е извел общи критерии за оптимизация на съдебната карта. Проектът е съобразен с демографския срив, намаляващите дела, концентрацията на хора в няколко големи града, увеличаването на броя на магистратите и разходите.
В момента в страната има 133 РС, а в 55 има по-малко от трима съдии. В 10 дори няма съдии и се налага да бъдат командировани магистрати от другаде.
Общият принцип на промяната е да бъдат преобразувани съдилищата, в които има по-малко от трима съдии. Чрез нея трябва да се постигне ефективно изравняване на натовареността в общите съдилища от една и съща инстанция.
Предложението е да се направи окрупняване, с което да се постигнат няколко цели:
-специализация;
-реално случайно разпределение на делата;
-по-равномерно натоварване на съдиите и обезпечаване с правораздаване.
Какво е положението в момента
Най-натовареният съд по брой постъпили дела на съдия на месец е този в Харманли, сочат цифрите. А най-малко – в Ивайловград. И двата РС са част от съдебен район на Окръжен съд – Хасково. Така РС-Ивайловград може да престане да съществува като самостоятелен съдебен орган и да стане териториално отделение на РС-Харманли. Делата обаче ще продължат да се гледат в Ивайловград, а на хората няма да се наложи да се разхождат чак до Харманли.
В Свиленград натовареността на магистратите е двойно по-малко от Харманлийския. Предвижда се той на стане ТО на първия и така да се постигне по-равномерна работа и на двете институции, без да се налага на свиленградчани да пътуват до друго населено място.
Местните хора приеха като голяма обида техният съд да отиде към харманлийския и затова на извънредна сесия на Общински съвет – Свиленград приеха решение против закриването му. Изразиха отрицателна позиция по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата”.
Кметът Анастас Карчев изпрати отрицателно становище до ВСС, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на републиката, Областна управа – Хасково, Окръжен съд – Хасково.
Освен това 30 местни адвокати изпратиха свое протестно становище до ВСС. Имаше и подписка с над 1400 подписа.
Не мина и без популистки изказвания като това на адвокат Георги Еленков: „Като гранична и бързоразвиваща се община, Свиленград не може да остане без съдебен орган, предвид натовареността му с многобройни наказателни и граждански дела“, изтъкна той.

Според адвокати промяната в съдебната карта ще ограничи достъпа до правосъдие.
Те се събраха на мълчалив протест в черни тоги пред сградата на Съдебната палата в София, за да изразят недоволството си от радикалната промяна за прекрояване на съдебната карта.
Според бившия административен ръководител на Окръжен съд-Бургас – Боряна Димитрова, и настоящ член на Съдийската колегия на ВСС, основните им притеснения са свързани с ограничаване на достъпа до правосъдие, но той не само няма да бъде ограничен, но ще има повече възможности от сега. „Прави са в едно обаче – този модел на работа може да бъде осъществен само при добре работещо електронно правосъдие. На него стъпва и целия модел 4“, казва тя.
Дали съдебната система, която е натоварена да раздава справедливост, ще постигне справедливо разпределение на работата на магистратите си, или ще се спотаи под натиска на популистите, ще разберем скоро.
По-важното е, че след оптимизирането по този модел най-напред на Следствена служба и на тази на Прокуратурата, гражданите не бяха лишени от техните услуги.

България е на едно от челните места в Европа по брой на магистрати и служители на 100 000 души (на първо място по брой на прокурори, на четвърто място по брой съдии и на седмо по брой на съдебни служители), а бюджетът на съдебната власт за тази година е почти милиард. Ние поддържаме структури, например с двама съдии и десетина служители, чиито бюджети са малко над половин милион на година. В същото време, натовареността на тези съдилища е едва 15 дела на месец.

1 thoughts on “Закриване на съдилища предизвика напрежение

  1. Какво напрежение, трябва да се закриват! Не може за 5 дела месечно да има съд…и то за глупости от рода на КОЙ МИ ИЗДОИ КРАВАТА, КОЙ МИ ОБРА ГРАДИНАТА. Да викат Жоро Игнатов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.