Журналистиката да отговори на предизвикателните времена

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 11, 2024 07:48

Журналистиката да отговори на предизвикателните времена

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 22/1094, година XXl, 07 - 13 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Журналистите да отговорят на предизвикателните времена, в които живеем, като гарантират, че работата им ще допринесе за информирани, активни и ангажирани демокрации. Това бе призивът към пишещите на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“, състояла се в хотел „Хилтън“, София. На нея участваше и Иван Атанасов, главен редактор на „Сакарнюз“, а останалите колеги бяха над 50 от страната и чужбина.
В рамките на конференцията бяха обсъдени нюансите в отра-зяването на избори в различен политически и културен контекст.

Според Мадалина Войня, изследовател в EFOR, Румъния, обществото не знае каква е ползата от демокрацията и затова толкова лесно кълве на дезинформацията. А когато говорим за дезинформация, няма как да не говорим за ТикТок. Той е токсичен, особено за младите, където той играе много голяма роля. Неговият алгоритъм пристрастява и това се използва от крайнодесните партии, които се справят много добре в социалните мрежи.
Журналисти може да разгласят този проблем сред обществото. Тя каза, че в Румъния 70% от негласувалите са млади, които лесно могат да бъдат манипулирани.

Патрик Сичерле, Изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост в GLOBSEC (Унгария) отбеляза, че свободата на словото трябва да служи на обществения интерес.
Колкото по-образовани са хората, толкова по-малка е верността да повярват на дезинформацията.
Злонамерените се възползват много успешно от технологичния напредък и са по-иновативни от останалите. Въпросът е как да реагираме като журналисти.
С AI (изкуствен интелест) в Словакия се появи запис на опозиционен лидер и този род дезинформация ще продължи да залива информационното пространство. Скоро няма да може да се разграничат достоверни от фалшивите новини, ако обществото няма доверие в институциите.
Журналистите трябва да работят за повишаване на доверието, но хората трябва да разберат, че качествените новини не са безплатни, не са свободни.
Журналистите са играчи в демократичната арена, те могат да влияят на децата, за да не превзема ТикТок.

Джейн И. Къртли, професор в Университета в Минесота припомни, че хората трудно могат да си подбират източниците на информация. „В САЩ искат да забранят ТикТок, защото не знаят какво да правят. Това е държавна регулация, срещу която съм“, каза той.
Необходимо е да се помага на хората да разпознават дийпфейк, чийпфейк.
„Длъжни сме да ги разграничаваме в името на своята аудитория.
Длъжни сме да бъдем пазители на фактите и да вярваме в свободата на аудиторията да прецени доколко са надеждни източниците.
Длъжни сме да търсим и използваме правдоподобни източници, допълни той като уточни, че медиите на могат да бъдат полицаите в Интернет
Те помагат в едно свободно общество да бъдат всички равни към закона.
Инструментите на демокрацията могат да се използват за зли цели, а наша задача е да спрем тоталитарните лидери да превземат демокрацията.
Ние сме част от процеса.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 11, 2024 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама