ЕС и Украйна актуализират и удължават споразумението за автомобилен превоз на товари

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 26, 2024 17:32

ЕС и Украйна актуализират и удължават споразумението за автомобилен превоз на товари

Акценти

  • Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети.

ЕС и Украйна удължиха и актуализираха Споразумението за автомобилен превоз на товари, което има за цел да помогне на Украйна да получи достъп до световните пазари чрез улесняване на транзита през държавите от ЕС и по-нататъшно развитие на връзките ѝ с пазара на ЕС.

Срокът на действие на споразумението се удължава до 30 юни 2025 г. Въвежда се и предпазна клауза, позволяваща суспендиране на споразумението в определени географски области, ако пазарът на автомобилни превози в тази област изпитва сериозни смущения, дължащи се на споразумението. Освен това транспортните оператори ще трябва да носят документи, доказващи разрешително за международен превоз и съответствие със споразумението.

Сключено на 29 юни 2022 г. след нашествието на Русия в Украйна, споразумението значително увеличи търговията по шосе между Украйна и ЕС в полза на двете икономики. След споразумението, обемът на износа от Украйна за ЕС се е увеличил с около две трети. Успоредно с това обемът на украинския внос от ЕС нарасна с приблизително 300 000 тона на месец.

Актуализираното и разширено споразумение беше подписано в Брюксел от комисар Адина Валеан и Сергей Дерках, заместник-министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата на Украйна.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите.

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 26, 2024 17:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама