ЕП отпуска 3,4 милиарда евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2022 09:51

ЕП отпуска 3,4 милиарда евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Акценти

  • Над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

Свързани публикации

След като по време на последната пленарна сесия Парламентът даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните от ЕС, приютяващи хора, бягащи от руското нашествие в Украйна, евродепутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

С 549 гласа „за“, 1 глас „против“ и 8 гласа „въздържал се“, Парламентът се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро (от наличните 10 млрд. евро) от фондовете „REACT-EU“ и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по „REACT-EU“ от 11% на 15% за всички държави от ЕС. Страните от ЕС, граничещи с Украйна (Унгария, Полша, Румъния и Словакия), и тези, които са приели значителен брой бежанци от Украйна, равняващ се на повече от 1 % от тяхното население (Австрия, България, Чехия и Естония), могат незабавно да получат 45 % (вместо 11 %) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент.

Контекст

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, над 4 млн. души са напуснали страната, като повечето от тях са се насочили към съседните държави.

REACT-EU е пакет от 50 млрд. евро, създаден през 2020 г., за да помогне за смекчаване на непосредствените последици от кризата COVID-19 в целия ЕС.

Следващи стъпки

Следва проектоправилата да бъдат официално одобрени и от Съвета. Регламентът ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Източник: ЕК

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2022 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама