ЕП гласува за укрепване на независимостта на доставките на суровини на ЕС

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 21, 2023 11:33

ЕП гласува за укрепване на независимостта на доставките на суровини на ЕС

Акценти

  • Намаляване на бюрокрацията, стимулиране на иновациите и разработване на алтернативни материали
  • Амбициозни цели за рециклиране
  • Стратегически партньорства с трети държави

Парламентът окончателно даде „зелена светлина“ за плановете си за увеличаване на доставките на стратегически суровини в ЕС. Законодателният акт за суровините от изключителна важност има за цел да направи ЕС по-конкурентоспособен и по-независим, като намалява бюрокрацията, насърчава иновациите по цялата верига на създаването на стойност и подпомага малките и средните предприятия. Той също така стимулира научните изследвания, разработването на алтернативни материали и по-екологосъобразните методи за добив и производство.
Законодателството ще създаде икономически стимули и по-стабилна и сигурна бизнес рамка за проекти в областта на минното дело и рециклирането, както и по-бързи и опростени процедури за издаване на разрешения.
По време на преговорите със Съвета евродепутатите се бориха за по-силен акцент върху производството и по-широкото използване на материали, които могат да заменят стратегическите суровини. Те се пребориха за определянето на цели за насърчаване на добива на стратегически суровини от отпадъчни продукти. Евродепутатите също така настояха за намаляване на бюрокрацията за дружествата, по-специално за малките и средните предприятия.
Стратегически партньорства с трети държави. Членовете на ЕП също подчертаха важността на стратегическите партньорства между ЕС и трети държави за суровини от особена важност. Партньорствата ще спомогнат за разнообразяването на доставките, което ще бъде от полза за всички страни. Те осигуриха мерки за проправяне на пътя за дългосрочни партньорства, предвиждащи трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на квалификацията за нови работни места с по-добри условия на труд и доходи, както и добив и преработка по най-добрите екологични стандарти в страните партньори.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 21, 2023 11:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама