Енориаши от Харманли с първо поклонническо пътуване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2022 08:38

Енориаши от Харманли с първо поклонническо пътуване

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 15 - 21 юли 2022 г., брой 26/1004, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Първото поклонническо пътуване на енориаши от храм „Свети Атанасий“, Харманли, бе двудневно и включваше посещения на няколко свети места.
То започна от Рилския манастир. Там миряните се преклониха пред великата светиня на българите – тялото (мощите) на св. Йоан Рилски. Те посетиха пещерата с неговото име, разгледаха Етнографския музей на манастира, гостните стаи и Иконата зала.
Енориаши се преклониха пред Чудотворната икона на Св. Богородица с вградени 32 мощи и направиха поклонение на гроба на цар Борис III.
На тръгване от Рилската света обител посетиха Хрельовата кула и получиха дар за храма в Харманли – ценна икона от дърворезба, с образа на Рилския Чудотворец.
Харманлийци бяха и на Св. литургия, отслужена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит, в Деня на Св. Вмчк. Прокопий в с. Стоб. „Владиката ни благослови и поздрави от името на патриарха и от свое име. Голяма духовна радост…,“ написа в ФБ страницата отец Максим, който водеше енориашите.
Другото поклонение бе пред чудотворния образ на Божията майка и Св. мощи, съхранявани в Ресиловския девически манастир.
Не пропуснаха и най-стария храм в околията на Дупница – „Покров Богородичен“, който е на 206 години.
„В края на нашето поклонническо пътуване се отправихме към Самоковския девически манастир, където топло ни посрещна майка Максима, игумения и сестринството.
Поклонихме се на светините на манастира и ни нагостиха с вкусни постни ястия“, завършва разказа си свещеникът от Харманли.
Пътуването на енориаши от храма в Харманли бе с благословението на епархийския митрополит НВП Киприан.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2022 08:38
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владо юли 19, 14:22

    Яко идолопоклонство!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама