Елитни коне мерят издръжливост край село Коларово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2010 18:04

Елитни коне мерят издръжливост край село Коларово

Акценти

  • С купа бе наградена и най-малката участничка Мария Венкова, с кон Мека отново от “Буцифал”

Свързани публикации

Сред кънтри музика червено вино и благословията на свещеник  Атанасий в събота и неделя край село Коларово се проведе малко необичайно за този край състезание с коне. Дисциплината, в която те се състезаваха се нарича ендюранс, което в превод значи издръжливост. При нея конете не бягат на скоростна отсечки, не надскачат препятствия, нито пък теглят двуколки. Тук най-добрия тандем от ездач и животно трябва да докаже, че са най-издръжливите, тоест, че най-малко са се уморили от дългия преход сред пресечения терен на Сакар планина.

В първия ден, който бе за млади коне се включиха 10 от тях. Те се състезаваха на дистанцията 30.6 км, разделена на два етапа от по 15.30 км. Тръгнаха в 10,30 часа и след около час и 20 минути се завърнаха на старта, където им се направиха изследвания от няколко ветеринарни доктора. Последва половин час почивка и отново потеглиха за втория етап. При него единият от конете – Дара се отказа и състезателят и напусна надпреварата.

След приключването и на втория етап всички коне се подложиха отново на преглед. Последва сравняване на данни и показатели от което специалистите определиха като победител кон Перфект с жокей Кирил Степанов от клуб “Буцифал” – Троян. Втори стана Жанина Иванова с кон Зезу от същия клуб, а трети – германеца Ахим Байерл с кони Ниара от клуб БТБ” – Русе.

С купа бе наградена и най-малката участничка Мария Венкова, с кон Мека отново от “Буцифал”. Тя е само на 12 години.

През втория ден бе състезанието за коне над 6 години. Тук състезателите бяха 7, като до финала достигнаха сама четири. Единият отпадна през първия етап, втория – поради куцота, а третият заради проблеми с жокея.

Класирането поведе Константин Костадинов с кон Арсенал, от клуб “Ахал”, който е и организатор на състезанието. Втори бе Орхан Ахмет с кон Мерзух, а трети Николай Александров с кон Ези.

Наградния фонд от 3000 лева е осигурен от Стоян Стоянов от Шато “Коларово”. Освен това всички ездачи получиха парична премия и розетки за коня си.

Състезанието се организира от Българска федерация по конен спорт и клуб по конен спорт “Ахал”. В него участваха 17 коня от 7 клуба.

За доброто настроение на публиката, имаше народен оркестър, бира скара, а от шато “Коларово” бяха предоставили на публиката буре с 50 л. вино.

Дисциплината Ендюранс се провеждат с цел да се проверят качествата бързината и издръжливостта на коня. За да се участва в такъв вид надпревара всеки състезател трябва да е добре подготвен и има правилно отношение към своя кон при езда през пресечената местност.

Класирането е по няколко показателя

Доста сложна е системата на оценка на победителите. След като конете финишират от дадения етап те трябва да се възстановят. За животното се грижат няколко човека – единият го храни с плодове, друг го охлажда като му полива с вода, трети го подсушава. Когато жокея реши, че конят си е починал се обажда на съдията, който му “спира времето” и го предоставя за ветеринарно – медицински преглед. Измерват му пулса, който трябва да бъде по-малко от 64 удара в минута, до какво степен е обезводнен организма на животното, дали няма някакви наранявания, окуцяване, какво му е дишането, подковите в ред ли му са, още други неща за да може се определи най-точно здравословно състояние на коня. След това на животното си дава 30 минути почивка и отново тръгва за следващия етап.

При конете над 6 години има две класирания. Първото е кой ще пристигне пръв на финала, и второто е за най-добро физическо състояние. Възможно е един си същ да си отиде с две награди.

В тази дисциплина няма ограничения какви породи коне да участват, най подходящи са от чистокръвната арабска порода и от друга порода – шате. Те много бързо се възстановяват.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 4, 2010 18:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама