Европейски избори: акценти за седмицата 

Сакарнюз
От Сакарнюз май 31, 2024 18:45

Европейски избори: акценти за седмицата 

Акценти

  • С наближаването на европейските избори през юни пресслужбата на Европейския парламент ще публикува седмичен бюлетин, в който ще бъдат включени основните новини от седмицата, свързани с изборите за Европейски парламент, с цел да улесни достъпа до информация по темата за медиите. Бюлетинът ще се публикува всяка седмица до 7 юни.С наближаването на европейските избори през юни пресслужбата на Европейския парламент ще публикува седмичен бюлетин, в който ще бъдат включени основните новини от седмицата, свързани с изборите за Европейски парламент, с цел да улесни достъпа до информация по темата за медиите. Бюлетинът ще се публикува всяка седмица до 7 юни.

Свързани публикации

Предстоящи събития

Остават само 2 седмици до изборите за Европейски парламент, 6—9 юни 2024 г. Резултатите ще бъдат достъпни в реално време на уебсайта за европейските избори и могат да бъдат проследени на живо в Брюксел — повече информация тук.

Дебат на водещите кандидати за председател на Комисията

Гледайте запис на дебата на Евровизия между водещите кандидати за поста председател на Европейската комисия тук – версиите със синхронизиран превод са достъпни на всички официални езици на ЕС. Над 130 медии излъчиха дебата на живо.

Кампания в държавите членки

Бюрото за връзка на Европейския парламент в Белгия и белгийският международен футболист Амаду Онана организираха футболен турнир на 25 май в Брюксел, за да повишат осведомеността относно значението на гласуването на изборите. 120 млади белгийци на възраст от 16 до 18 години участваха в събитието – 16 г. е минималната възраст за гласуване в Белгия. Печелившият отбор получи билети за приятелския мач между Белгия и Черна гора на 5 юни.

Последното събитие на „Café de l’Europe“ се проведе на 18 май в Сен-Бриюк, Франция. Това пътуващо кафене мина през осем различни френски села и градове и кани минувачи да седнат по двойки, за да обсъдят Европа преди изборите.

Млади активни студенти в Бардейов, Словакия, организират „Европейски петък“ — всеки петък през май те организират различна проява за популяризиране на ЕС и значението на гласуването. В петък 17 май, те организираха „село на ЕС“, където институциите и организациите на ЕС имаха щандове в парка на крайбрежната алея.

Това е само един от многото примери за действия, предприети за разпространяване на информация относно значението на гласуването на европейските избори от някои от над 60 000 доброволци на общността Together.eu (Заедно за ЕС). За пълен списък, кликнете тук.

Партньорства

Lime се присъединява към кампанията на Европейския парламент с няколко действия: Компанията ще предлага безплатни пътувания със своите скутери за всички в изборния ден, за да улесни гласуването.Ще проведат кампания в социалните мрежи със свидетелства от гласоподаватели, които гласуват за първи път, ще изпращат известия в приложението си и имейл до потребителите и ще сложат стикери от кампанията на ЕП върху скутерите си. Те също така ще променят цветовете си в цветове на ЕС от 6 до 9 юни.

Борба с дезинформацията

Европейският парламент стартира няколко инициативи за борба с дезинформацията преди изборите:

Информация за това какво се прави за борбата с чуждестранната намеса

Страница с информация как се гарантират свободни и честни избори

Видеопоредица „Как работи дезинформацията“

Материали за пресата

Какво се случва след изборите за Европейски парламент? Медийният пакет за изборите съдържа таз и друга важна информация.

Източник:ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз май 31, 2024 18:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама