Европейският парламент осъжда нападението на Иран срещу Израел и призовава за деескалация

Сакарнюз
От Сакарнюз април 15, 2024 19:07

Европейският парламент осъжда нападението на Иран срещу Израел и призовава за деескалация

Акценти

  • Евродепутатите категорично осъждат неотдавнашното иранско нападение с дронове и ракети срещу Израел и призовават Иран и Израел да проявят сдържаност и да избягват по-нататъшна ескалация
  • Парламентът изразява съжаление във връзка с нападението срещу иранското консулство в Дамаск, като заявява, че дипломатическите и консулските сгради са защитени съгласно международното право
  • Евродепутатите призовават за сигурно и незабавно освобождаване на всички заложници от плавателния съд „Галакси лийдър“, включително двама български, един румънски и трима украински граждани
  • Иран трябва да спазва задълженията си по ядреното споразумение на страната
  • Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде добавен към антитерористичния списък на ЕС.

Свързани публикации

Евродепутатите категорично осъждат безпрецедентното нападение с дронове и ракети от Иран срещу Израел и призовават за допълнителни санкции срещу Иран.

Осъждайки иранското нападение на 13 и 14 април, Парламентът изразява сериозна загриженост относно ескалацията и заплахата за регионалната сигурност. Членовете на ЕП отново заявяват пълната си подкрепа за сигурността на Държавата Израел и нейните граждани и осъждат едновременните ракетни нападения, извършени от иранските марионетни сили, а именно от ливанската Хизбула и йеменските хути срещу Голанските възвишения и израелска територия преди и по време на иранското нападение.

Същевременно те изразяват съжаление във връзка с нападението срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, което до голяма степен се приписва на Израел. Резолюцията припомня значението на принципа на неприкосновеност на дипломатическите и консулските сгради, който съгласно международното право трябва да се спазва във всички случаи.

Необходимост от намаляване на напрежението, включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации

Като призовава всички страни да избягват всякаква допълнителна ескалация и да проявяват максимална сдържаност, Парламентът изразява дълбока загриженост относно дестабилизиращата роля, която иранският режим и неговата мрежа от недържавни участници играят в Близкия изток. Членовете на ЕП приветстват решението на ЕС да разшири настоящия режим на санкции срещу Иран, включително чрез санкциониране на доставките и производството на безпилотни дронове и ракети от Иран за Русия и по-широкия регион на Близкия изток. Те настояват тези санкции да бъдат спешно въведени и призовават за насочване на вниманието към повече лица и образувания.

В резолюцията също така се повтаря отдавнашният призив на Парламента за включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на ЕС на терористичните организации, като се има предвид, че последните 30 години организацията е участвал в планирането и/или изпълнението на десетки операции, убийства и терористични нападения на територията на ЕС, включително при взривяването на автобус в България през 2012 г., при което загинаха петима израелски и един български гражданин. Евродепутатите също призовават Съвета и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да добавят Хизбула към същия списък.

Иран трябва да спазва задълженията си по ядреното споразумение на страната

Тъй като Иран продължава да не спазва правните си задълженията съгласно ядреното споразумение, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие, членовете на ЕП призовават иранските власти незабавно да спазят задълженията си и да уредят всички свързани с тях нерешени въпроси. Те също така осъждат използването от страна на Иран на т.нар. заложническа дипломация — държането на чужди граждани в затвора като разменна монета — и настоятелно призовават ЕС да стартира стратегия за противодействие с помощта на специална работна група за по-добро подпомагане на семействата на задържаните лица и ефективно предотвратяване на залавянето на заложници в бъдеще.

Освобождаване на всички заложници, включително български граждани

Накрая, резолюцията приветства решението на Съвета да започне военноморската операция на ЕС ASPIDES с цел гарантиране на свободата на корабоплаването край бреговете на Йемен. Евродепутатите настоятелно призовават ЕС и неговите държави членки да консолидират и активизират всички усилия, за да гарантират сигурното и незабавно освобождаване на всички заложници от плавателния съд „Галакси лийдър“, включително двама български, един румънски и трима украински граждани, които са задържани от хутите от 19 ноември 2023 г. насам.

Текстът същевременно призовава Иран и контролираните от него групи, да гарантират освобождаването плаващия под португалски флаг плавателния съд MSC Aries и неговия европейски екипаж.

За пълни подробности резолюцията, приета с 357 гласа „за“, 20 „против“ и 58 „въздържал се“, ще бъде достъпна изцяло тук (25.4.2024 г.).

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз април 15, 2024 19:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама