Европейските земеделски стопани са частично освободени от изискванията за земята, оставена под угар

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 13, 2024 18:20

Европейските земеделски стопани са частично освободени от изискванията за земята, оставена под угар

Акценти

  • Държавите членки, които желаят да прилагат дерогацията на национално равнище, трябва да уведомят Комисията в срок от 15 дни от влизането в сила на регламента, за да могат земеделските стопани да бъдат информирани възможно най-скоро.

Свързани публикации

Европейската комисия прие регламент, който предоставя частично освобождаване на европейските земеделски стопани от правилото за обвързаност с условия по отношение на земята, оставена под угар. Регламентът е следствие от предложението на ЕК от 31 януари и обсъждания с държавите членки. Регламентът ще влезе в сила утре, 14 февруари, и ще се прилага със задна дата от 1 януари за една година, т.е. до 31 декември 2024 г.

Частичната дерогация отговаря на исканията за по-голяма гъвкавост от страна на държавите членки, за да се отговори по-добре на предизвикателствата, пред които са изправени земеделските стопани в ЕС.

Вместо да държат земя под угар или да не обработват 4% от обработваемата си земя, земеделските стопани от ЕС, отглеждащи  култури, които обогатяват почвата с азот, и/или междинни култури без продукти за растителна защита на 4% от обработваемата си земя, ще се считат за отговарящи на т.нар. изискване GAEC-8 („добро земеделско и екологично състояние“). Ако решат обаче, земеделските стопани могат и да продължат да изпълняват изискването със земя, оставена под угар или необработваема такава.

Държавите членки, които желаят да прилагат дерогацията на национално равнище, трябва да уведомят Комисията в срок от 15 дни от влизането в сила на регламента, за да могат земеделските стопани да бъдат информирани възможно най-скоро.

Предложението на Комисията е внимателно обмислено, за да осигури правилния баланс между предлагането на помощ и гъвкавост за земеделските стопани, изправени пред многобройни предизвикателства, от една страна, и опазването на биологичното разнообразие и качеството на почвите, от друга.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Само ако могат да живеят от земята си, земеделските стопани биха инвестирали в бъдещето. И само ако заедно постигнем целите в областта на климата и околната среда, земеделските стопани ще могат да продължат да се прехранват. Нашите земеделски стопани са добре запознати с това. Тази мярка им предлага гъвкавост като същевременно продължава да ги възнаграждава за решаващата им работа за стимулиране на продоволствената сигурност и устойчивостта на ЕС. Скоро ще представим повече предложения, за да помогнем за облекчаване на натиска, пред който са изправени земеделските стопани.“

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 13, 2024 18:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама