Европейска нощ на музеите се проведе за пореден път в Историческия музей

Сакарнюз
От Сакарнюз май 28, 2023 08:10

Европейска нощ на музеите се проведе за пореден път в Историческия музей

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 19 - 25 май 2023 г., брой 19/1043, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

На 13 май се проведе двадесетата по ред Европейска нощ на музеите за страната. Музеят в Харманли участва в нея от 2016 г. В тазгодишната програма посетителите на Историческия музей имаха възможност да се насладят както на подредените в залите изложби от експонати на музейните фондове, така и на фотоизложби, разказващи за историческото минало на града и представящи традиционните облекла в цялата община.
Посетителите на музея също така имаха възможността да научат за музейното дело в Харманли от посветената на 55-годишнината от създаването на музейната сбирка изложба, да се докоснат до същината на музейната дейност и до значението на музея като хранител на местното културно наследство.
Вратите на музея бяха отворени от 18,00 ч. до 23,00 ч.
За малки и големи бяха организирани забавни ателиета за рисуване на древни символи и знаци, шевици от родния край, работилници за пресъздаване на антични монети, бродиране, тъкане на керемида, низане на мъниста. По повод предстоящия 24 май бе организирана и работилница под надслов „Книжовността – таз сила, дето във душите грей“, в която малки и големи имаха възможност да упражнят книжовната си дарба в писане на глаголица с писец и мастило, както са го правили средновековните ни книжовници, да рисуват и оцветяват букви от българската азбука.
Като истински изследователи децата търсиха съкровища, като откриваха музейните предмети по изображения и думи-ребуси в специално подготвените от уредниците за тях игри.
За първи път тази година в Нощта на музеите с вход свободен между 18,00 ч и 20,00 ч. бяха отворени вратите и на музейната сбирка в село Орешец.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 28, 2023 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама