Евродепутати и партиите им в България говорят на различни езици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2022 07:17

Евродепутати и партиите им в България говорят на различни езици

Акценти

  • В техните изказвания няма и следа от уличния език, който представители на ГЕРБ и ДПС използват в българския Парламент
  • Те се жалват, че не сме получили средства по Плана за възстановяване и развитие, но мълчат, когато виждат, че техните партии блокират законодателни промени, което е необходимото условие за получаването им.

Свързани публикации

Евродепутати, избрани от България, и партиите им говорят и тълкуват политиката по различен начин. В Европейския парламент в Страсбург те разговаряха с журналисти от регионални медии, които посетиха тази институция по време на пленарната сесия. Пишещите бяха от Кърджали, Харманли, Варна, Бургас, Благоевград.

Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели /от ДПС/ и Андрей Новаков и Андрей Ковачев от ГЕРБ избягваха да коментират конкретни проблеми на страната, а се задоволяваха с общи формулировки по въпроси, с които се занимават в Европарламента.

В своите изказвания депутатите изказаха загриженост за бъдещето на България, за развитието на икономиката ѝ, за преговорите с Македония и по други въпроси и не пропуснаха да критикуват правителството, което партиите им свалиха преди две седмици.

Илхан Кючюк, член на групата „Обнови Европа“, е убеден, че българите в Република Северна Македония (РСМ) заемат определена част от общественото представителство и трябва да бъдат уважавани като такива, но въпреки това е скептик в това отношение. „Ако в Конституцията на Северна Македония са уредени правата на българите, не означава, че това ще бъде автоматически имплементирано“, коментира той и описа какво са направили и правят в еврокомисията по въпроса за приобщаване на РСМ към ЕС.

Според него, ако тази страна не бъде приета, ще има поне три загуби за България, за Македония и за ЕС.

Евродепутатът определя политиката на правителството на Кирил Петков, която води със Северна Македония, като непоследователна, макар че преди две седмици неговата партия в Народното събрание гласува за отпадане на ветото на приемането на РСМ в ЕС.

Андрей Новаков от Група на Европейската народна партия (Християндемократи) сподели своите притеснения, че „нито една стотинка от Плана за възстановяване и развитие не е стигнала до българските общини. “От Сдружението на общините в България споделиха, че не са били канени и не са участвали в процеса по изготвяне и одобрение на Плана за възстановяване и нямат готовност да подават проекти по него“, каза той. Но пропусна да спомене, че средствата от този план трябва да дойдат след законодателни промени, които неговата партия в Парламента на България непрекъснато блокира.

За Атидже Алиева-Вели последните данни на Евростат са плашещи: „¼ от хората живеят под нивото на бедността и отделят 70% за храна.“ Тя е представителят на ДПС, чийто електорат десетилетия е най-бедният в страната. Благосъстоянието му не се повишава, докато лидерът им Ахмед Доган си продава луксозната яхта, струваща милиони долари.

Тя определи работата си в в комисиите на ЕП като ползотворна и изброи множество доклади, които е внесла. Повечето са свързани със защита правото на труд и грижа за правата на работещите и социално слабите.

„На предизборната кампания поисках избирателите да ми дадат възможност да участвам в писането на правилата, така че те да бъдат по-добри за България“, сподели евродепутатът.

В комисията по земеделие, на която е член, два приоритета са намерили място в европейската политика. Първият е осигуряване на повече средства за малките земеделци вторият – да се финансират и общини за социални дейности, обвързването и подкрепа на сектор „Плодове и зеленчуци“, запазването им на сегашното ниво и преходната и национална помощ, която е насочена към животновъдите и към сектор „тютюн“ в България.

„Винаги сме заявявали, че нашите земеделци имат нужда от повече обучение и отделихме 10% от бюджета по втори стълб за това, защото предстоят изключително много промени в селско-стопанската политика със зелените мерки.

И тя, както и колегите ѝ от ГЕРБ, приписа приеманото на бюджета на страната като тяхна заслуга /ДПС/ и нападна правителството на Кирил Петков, което те свалиха. На второ четене депутатите от ДПС преразпределиха бюджета на страната, без да посочат нови източници за допълнителни приходи в него.

За Андрей Ковачев упреците за злоупотреба с европейски средства в България са пресилени. Според него контролиращите органи налагат санкции само за да покажат, че съществуват.

Според господин Ковачев трябвало по-опростени правила и процедури при усвояването на европарите, но колеги от Франция и Германия били на обратно мнение – че трябва да има повече контрол, защото те се крадели.

През последните месеци страната ни бе залялата от скандали за злоупотреба с евросредства, но това явно не е достигнало до евродепутата.

Господин Ковачев сподели, че е загрижен за благосъстоянието на хората и не е останал с впечатление, че народът е потънал в река от продоволствия и живее охолно.

Според него числата, които се изнасят в публичното пространство, за ръст на икономиката и инвестициите лесно могат да се манипулират. Но по данни на БНБ инвестициите за първите четири месеца на 2022 година са близо милиард и половина при общо 400 млн. за 2021 година.

Според евродепутата скокът с 21% на износа през тази година не е важен показател, защото е сравнен спрямо годините, когато имаше пандемия от КОВИД.

„Това, което ме тревожи, е, че България няма нито една одобрена оперативна програма и нито една стотинка похарчена от Плана за възстановяване и развитие“, каза той.

За сведение на депутата реализирането на този план е обвързано с промяна на законодателството, което неговата партия ГЕРБ непрекъснато блокира в Народното събрание.

Другият наш представител в ЕП – Андрей Новаков, сподели, че дезинформацията придобива голяма сила и променя обществените нагласи. Тя идва от Руската федерация, от Китай и от други страни.

С нея се преувеличавали и измисляли успехите на руската държава. „Тези опити за влияния са базирани на страх от това, което може да се случи, затова трябва да сме покорни.“

„Дезинформацията се идентифицира като много сериозен проблем на ЕС и затова бе създадена специална комисия в ЕП. Основната теза, която се застъпва в актовете е, че всичко което офлайн е незаконно, трябва да бъде и онлайн незаконно.

Има много тънка линия. От една страна трябва да запазим свободата на изразяване, от друга – да опазим обществото от такива вредни влияния, които се опитват да променят обществените нагласи, основани на фалшификация на исторически данни“, каза той.

„В тази връзка ЕП прие два законодателни акта, които да регулират глобалната мрежа. През това време САЩ, Япония и други държави гледат какво се прави в Европа, защото на други места по света това не се е случвало“, допълни той и сподели: “ЕС ограничи разпространението на руски държавни медии, но съдържанието им се мултиплицира в някои български медии.“

За Петър Витанов (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), избран от БСП, зеленият преход е нова икономическа революция. Той говори за създаващия се социално климатичен фонд, с чиито средства ще компенсират ощетените от „зелената“ сделка.

Това ще става по два начина. Първият е т.н. директен съпорт за пенсионери, социално слаби и такива, които имат нужда.

Вторият е свързан с инвестиции, саниране на жилища, с енергийна ефективност, подпомагане при покупка на електрически автомобил и други подобни.

До 40% ще е директно финансиране, а 60% – инвестиции.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2022 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама