Евродепутатите призовават за твърд отговор на руските заплахи за европейската сигурност

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2023 18:21

Евродепутатите призовават за твърд отговор на руските заплахи за европейската сигурност

Акценти

  • Членовете на ЕП призовават германския канцлер Шолц да достави бойни танкове Леопард 2 на Украйна
  • Премахване на гласуването с единодушие за решения, които нямат военни последици, по-специално по отношение на санкциите и правата на човека • Членовете на ЕП призовават за постоянно място на ЕС в Съвета за сигурност на ООН
  • Войната в Украйна, нарастващият глобален авторитаризъм, по-настъпателният Китай и извънредната ситуация, свързана с климата, предизвикаха тектонична промяна в геополитическия пейзаж, предупреждават членовете на ЕП.

Свързани публикации

ЕС трябва да увеличи военната помощ за Украйна, включително смъртоносни и тежки оръжия.
Неговите държави членки трябва да увеличат военната, политическата и хуманитарната си помощ за Украйна и да засилят отбраната си в противодействието на руските заплахи за европейската сигурност, заявяват евродепутатите в годишния си доклад за общата външна политика и политика на сигурност, приет в сряда с 407 гласа „за“, 92 гласа „против“ и 142 гласа „въздържал се“.

Евродепутатите предупреждават, че отговорът на ЕС на руската агресивна война срещу Украйна се следи отблизо от автокрациите по света и ще окаже голямо влияние върху поведението им на международната сцена.

ЕС трябва да направи процеса на вземане на решения по-гъвкав и ефективен

Те призовават ЕС да използва разпоредбите на Договора за Европейския съюз, които биха позволили на Съвета да взема определени решения без военни последици, по-специално тези, които се отнасят до санкциите и правата на човека, с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.

Докладът също така призовава институциите на ЕС да направят предложение как ЕС да си осигури постоянно място във всички многостранни форуми, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Намаляване на зависимостта на ЕС от енергийни ресурси

Сигурността на ЕС е тясно свързана с ускоряването на процеса на разширяване, като същевременно се спазват критериите за присъединяване и се реформира политиката на съседство на ЕС, твърдят членовете на ЕП. Те също така настояват ЕС да стане по-малко зависим от енергийните ресурси и други материали от решаващо значение за нашата инфраструктура, които се внасят от трети страни – по-специално от тези, които не споделят ценностите на Европейския съюз или с които ЕС се намира в състояние на системно съперничество.

Трябва да се доставят танкове Леопард 2 на Украйна, казват евродепутатите

В годишния доклад за 2022 г. относно изпълнението на общата политика за сигурност и отбрана, приет в сряда с 459 гласа „за“, 93 „против“ и 85 „въздържал се“, членовете на ЕП призовават за незабавно разполагане на модерни оръжия и система за противовъздушна отбрана от следващо поколение, като настояват германският канцлер Шолц да достави незабавно на Украйна основни бойни танкове Леопард 2. Те подчертават, че Украйна защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници и спешно се нуждае от военна помощ и тежко въоръжение, за да спечели войната.

В доклада се приветстват новите инициативи на ЕС за укрепване на европейската сигурност и отбрана, а именно Версайската декларация, Стратегическият компас, съвместната комуникация относно пропуските в инвестициите в отбраната и предложението на Комисията за регламент за стимулиране на съвместните обществени поръчки (EDIRPA). Държавите членки следва да продължат да развиват политиката и способностите на ЕС в областта на киберзащитата, допълват членовете на ЕП, и да установят партньорства в областта на сигурността и отбраната със съмишленици по света.

Докладчикът по Общата външна политика и политика на сигурност, Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) заяви: „За да се превърне в истински геополитически фактор, Европейският съюз трябва да засили инструментите на външната си политика и да укрепи институционалната си структура. Гласуването с единодушие, например, очевидно ограничава способността на ЕС да реагира бързо. Компромисът между идеала за единство и високата цена на единодушието по отношение на ефективността трябва да се разглежда по-критично“.

Докладчикът по Общата политика за сигурност и отбрана, Том Ванденкенделаре (ЕНП, Белгия), заяви: „Европейската сигурност се влоши драстично заради войната на Русия в Украйна. Във връзка с това ЕС трябва да увеличи и ускори военната помощ за Украйна и да подобри функционирането на своята отбранителна политика, като същевременно продължи и укрепи сътрудничеството си с НАТО. Наред с другите промени той трябва да ускори процеса на вземане на решения по въпросите на отбраната и да намали зависимостта си от трети държави“.

Източник: ЕК в София

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 19, 2023 18:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама