До 480 лв. ще плащаме за паспорт на сграда

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 15, 2021 14:00

До 480 лв. ще плащаме  за паспорт на сграда

Акценти

  • Регионален вестник, # 10/942 година XVIII, 12 - 18 март 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Техническите паспорти на съществуващи сгради вече са задължителни и всички собственици трябва да си изкарат такива до края на 2022 година. За постройки, строени след 2007 година, това не е необходимо, защото те имат такива обследвания.
Този паспорт може да бъде издаден от консултанти, получили лиценз от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), също и лица, отговарящи на изискванията на Закона за енергийната ефективност – за енергийното обследване. Това е един вид досие на сграда, в което се съдържа информация за нейното моментно състояние, дали отговаря на всички нормативни изисквания към сградите, опис на историята на всички извършени промени и преустройства, опис на цялата налична строителна документация – проекти, разрешителни, сертификати, предписания при нужда за укрепвания, ремонти и поддръжка и други дейности.

Колко ще струва?
За стандартен апартамент от 60 квадрата в жилищен блок, строен преди 1999 година, цената ще е от 240 до 480 лева. Между 3 и 5 лева средно на квадратен метър излиза изваждането на технически паспорт за сграда, във връзка с изискванията за издаването на тези документи според Закона за устройство на територията.Енергийно обследване се плаща по 1 лв./м2
Техническите паспорти са задължителни и за къщите, като при тях цената ще е по-ниска, защото няма да се прави енергийно обследване.
Тази цена няма да е последна, защото преди да се издаде този документ се прави доклад от специалисти, които препоръчват да се направят някои ремонти, което също е пари.

Важно!
След 2022 г. няма да могат да се продават или отдават под наем жилища, офиси, помещения в сгради без технически паспорти. В тях ще присъстват следните характеристики за дадена сграда:
– механично съпротивление;
– устойчивост и безопасност при пожар;
– хигиена и здраве;
– околна среда;
– достъпност и безопасност при експлоатация;
– защита от шум;
– икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.
Ако до края на 2022 г. собствениците на жилища останат без технически паспорт, Общините ще възлагат услугата на фирми по свой избор, като след това ще си събират направените разходи плюс глоба.
“С този паспорт ще стане ясно дали сградите са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност, колко са коректни нашите наематели и комшии”, заяви пред бТВ Валентина Узунова от Камарата на енергийните експерти.
“В страната най-много жилища има в панелните блокове. Те са 18 900 и са разположени в 120 жилищни комплекса.
За да се паспортизират те, е нужен консенсус на живеещите в блока за заплащането, фирмата – изпълнител, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога и ремонти на тръби, дограми и кабели.
В този доклад се определят срокове, в които тези недостатъци трябва да бъдат отстранени. Времето ще покаже възможността на хората дали ще могат да се справят с тези определени от доклада мерки”, каза Мартин Димитров, председател на УС на Националната асоциация на домоуправителите пред бТВ.

Според сега действащата Наредба на МРРБ след изтичането на крайните срокове кметът на общината трябва да възлага за сметка на собствениците на имотите изготвянето на технически паспорти за строежите. Разходите, направени от общината, ще се възстановяват с изпълнителен лист.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 15, 2021 14:00
Напиши коментар

1 Коментар

Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама