До две години ще стане ясно дали ще сме шейхове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2012 17:32

До две години ще стане ясно дали ще сме шейхове

Фирма „Овергаз“, чиято собственост е 50 % от руския гигант „Газпром“, е получила разрешение да проучва за находища от нефт и газ на територията на лицензен блок „1-18 Тракия“, който попада в землищата на общините Свиленград, Любимец и Харманли.

Проучванията за нефт и газ в региона ще започнат около 20 септември и ще продължат от 60 до 80 дни. Това съобщи Димитър Мерачев, ръководител на проекта „1-18 Тракия“. Ако настина има промишлени залежи, това ще стане ясно най-рано след 2 години. Машините за изследване ще пристигнат в района на Капитан Андреево на 15-ти, но им трябват няколко дена, за да се настанят на терена.
При проучването големи, 20-тонни валяци, наречени вибросейси, ще се движат в редица по четири на разстояние една от друга 12.5 метра по нивите, като на всеки 50 метра ще генерират сеизмични вълни. Те ще са с времетраене от 2, 8 или 8 секунди. Информацията от тях ще се записва. Вибрациите ще се чуват най-много до 10 метра, като леко бучене.
Машините ще се движат по предварително определени профилни линии, по които са разположени приемници, свързани с кабел.
Всеки един профил, по който ще се движат седем метровите валяци, е дълъг 10 км и ще се изминава за 6-8 часа. Ще се направят 9 500 вибро точки по целия блок. Всички записани данни ще се обработват, детайлизират и интерпретират с компютърна програма. С нея ще се определят кои места са перспективни за по-прецизно проучване. След две години те ще се изследват още веднъж, а след това ще се правят и сондажи. Това ще стане до 2 години. Всяко едно сондиране ще бъде направено за около месец, кратко за геолозите време, защото дълбочината според тях не е голяма – 1 500-2 000 метра.
Ако наистина намерят суровина, от фирмата ще се стремят да докажат, че геологичното откритие е търговско и ще кандидатстват за концесия от държавата.
Концесионната вноска, която „Овер газ“ ще плаща на държавата, е от 3 до 30% от общия добив. От тази такса държавата отделя за общината, където се намират сондажите.
От фирмата работят в региона от няколко месеца и са получили разрешението на земеделските стопани, през чиито земи ще се правят проучванията. Унищожената продукция при работата им ще се заплаща по борсови цени на стопанина.
Тази технология е за откриване на флуиди, затова по този начин може да се разбере и къде има вода.

Планираните вибрационни проучвания ще бъдат с обща дължина на 490 километра по трасетата на блок „1-18 Тракия“. Този район се намира върху седиментна скала, в която може да се открие и нефт, и газ. В този блок Турция има разработени 24 находища, които снабдяват южната ни съседка с газ. Това дава основание да се предполага, че перспективата не е по-малка и в България.
Всъщност, газово находище е открито още през 1974 година край Капитан Андреево, но тогава не е било рентабилно, защото синьото гориво се е внасяло от СССР срещу домати.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2012 17:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама