До Америка и обратно

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 5, 2024 08:19

До Америка и обратно

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 25/1097, година XXl, 28 - 04 юли 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

/Историята на един домат/
Жителят на с. Орешник, община Тополовград, Петко Бакърджиев разказа интересна история за пътешествието на семето на един домат до Америка и обратно в Орешник.

„Преди няколко години – започна Бакърджиев, на гости в село дойде мой приятел от детските години – Павел Бухчев. Баща му е от Орешник, а майка му полякиня и той от дълги години живееше в Полша. Беше лятно време и тъкмо бяха почнали да зреят доматите, тези нашите, местните – едри, хубави сочни. Вкусвайки от тях, докато беше тук, Димо много ги хареса и на тръгване аз му по-дарих няколко за из път до Полша. Той ги занесъл на майка си, която също много ги харесала /за което Димо ми се обади/ и си оставила семе от тях. Засадила на следващата нашите домати и успешно започнала да ги отглежда. Междувременно Димо замина за САЩ и се установи там. Година-две по-късно споменава на майка си за доматите и тя му праща семе, от което и той успява да засади и отгледа успешно от нашите домати. Не щеш ли, ние тук в село, как стана не знам, но изгубихме семето от тези домати. Много се ядосах от тази работа и в един разговор с Димо му се оплаках от сполетялата ме неприятност. Той просто ме изслуша и каза: „О кей, няма проблем, ще ти пратя“. Аз си помислих, че си прави шега, а и разговорът прекъсна и си казах, каквото такова, жалко за хубавия сорт. След няколко месеца обаче пристигна пратка от Павел Бухчев – най-малкият от тримата братя Бухчеви от САЩ и вътре какво мислите имаше – семена от нашия домат. Засяхме ги, това беше миналата година и се оказа, че това е точно същият орешански домат. Та ето как един домат или по-точно семето от него са разходи по половината свят и се върна там от където бе тръгнал – Орешник. Сега пазя семената от него като очите си, защото не знам дали ще имам такъв късмет отново“ – завърши разказа си Петко Бакърджиев.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 5, 2024 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама