Дискутираха начините за привличане на ученици в професионални училища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2022 08:16

Дискутираха начините за привличане на ученици в професионални училища

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 14 - 20 януари 2022 г., брой 2/980 година XIX Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Кръгла маса на тема „Професионалното образование и обучение в Харманли – нови възможности и перспективи“ организираха от ПГЕТ „Захари Стоянов“. Целта бе различни институции да обединят усилията си за повишаване на осведомеността на гражданите на общината и областта за възможностите, които дава професионалното образование и обучение в това училище.
В презентация под мотото „ПГЕТ „Захари Стоянов“ – Харманли, интелигентният избор на учениците!“, заместник-директорът Светлана Николова представи възможностите за обучение през следващата учебна година.

Веселина Павлитова, началник на РУО – Хасково, акцентира, че училището трябва да предлага обучение на учениците, което е насочено в такава посока, че когато го завършат да намират начини да продължат да се обучават, защото обучението е през целия живот.“ Като един от главните приоритети за образователното управление е подобряване на качественото образование в професионалните гимназии.
„И второто нещо, хубаво е в средните училища да ги учите, че независимо какъв специалист е всеки, той не може да работи сам, а в социо. Затова е необходимо да ги възпитаваме още от първи клас в екипност, което е практика в целия европейски свят.“
Г-жа Павлитова предложи в агитациите, които прави училището, да извежда на предна линия учителите, които ще обучават децата. Необходимо е да насочват вниманието им и на това, че завършвайки училище и с дипломата, която ще получат, ще бъде възможно да се реализират на места, съобразно придобитата специалност. Да се обърне внимание и на предимствата на дуалното обучение, което предлага училището.

Банко Банев спомена, че от няколко години се занимават с тоя проблем. „В града има достатъчно развита шивашка промишленост и има нужда от такива кадри. Свързахме се с големите шивашки цехове в града, те проявиха интерес и нямат нищо против да се провежда дуално обучение“, каза той.

В тази връзка Светлана Николова сподели: „Две деца бяха записани, но дойдоха родителите им и казаха, че не са съгласни, защото в тази професия е най-ниското заплащане и поискаха веднага да ги отпишем.“

Катя Стоянова от „Бизнесът за Харманли“ каза, че са коментирали и са се спрели на две специализации, които са нужни. Едната е „Електрически инсталации“, а другата – „Електротехника“, с профил „Възобновяеми източници“.

Александър Петров от същото сдружение каза, че са направили анализ на бизнеса в момента и какво предстои.

„Ще има нова програма за селските региони и това което ние го възприемаме като аграрен бизнес, ще бъде променено като възприятие за нас. Предвижда се така нареченото консервационно земеделие – намаляване броя на животните като един от основните източници на въглеродни емисии в момента и като основен замърсител на нашата планета Земя.“
Той зададе риторично въпроса “какво предстои за „Марица-изток“ като огромен работодател. Очаква се да бъде превърнат в соларен парк и ще има нужда от хора, които да го поддържат. „Това, което ще бъде необходимо, са хора, които ще работят като строители на тези електрически централи, специалисти, монтьори, техници на ВЕИ.
Трябва да подготвим такива специалисти. В този ред на мисли напълно подкрепям и това, което е заложено в списъка със специалности.“

Нено Ненов от „Елпром Харманли“ АД сподели: „В последно време има недостиг на работна ръка и това е голям проблем, може би само в държавните институции не е такъв. Едно, че хората намаляват, друго, че няма подготвени специалисти. С една гола диплома не може да се започне, трябват знания. Това което ние искаме, е един човек като дойде при нас да има елементарни умения и база, от която да се надгражда.“

Областният управител Катя Панева също сподели своето виждане по въпроса. Според нея трябва да се даде възможност на децата, които в момента учат, да мотивират по-малките си съученици и това е един от най-добрите стимули.
Според Маргарита Тървалиева от ОбА – Харманли “най-важното е да стигнем до децата, да разберем какво искат и да го постигнем”.

Валентина Павлова – директор на СУ „Неофит Рилски“, каза, че няма нищо против да насочва учениците към ПГЕТ „Захари Стоянов“, където имат паралелки с традиции. „Опитвала съм да убеждавам деца да се запишат, но ако реално говорим, рекламата и на двете училища е под необходимото ниво.”
Тя запозна присъстващите с анкета, която е направила със 72 ученици. От тях 48 искали да си останат в същото училище, 20 са за друг град, визирайки паралелки в Математическата или Езиковата в Хасково, а само 4-ма от анкетираните са посочили професионалната гимназия в града.“

В дискусията се включи и Иван Панайотов, началник на отдел ОМДК в РУО – Хасково.

„Когато говорим за държавен план-прием, винаги има разминаване между очакванията на бизнеса и практиката на училищата да предлагат паралелки с добре звучащи наименования, с които да привлекат децата. В същото време работодателите очакват съвсем друг тип работници“, е неговата констатация.

В края на форума всички присъстващи поеха ангажимент да съдействат в най-скоро време професионалната гимназия в Харманли да има нова учебна работилница, тъй като старата е с неизяснен статут.

Учебното заведение ще предложи прием в три паралелки. Това са „Електрически машини и апарати“, „Промишлена електроника“ и „Електрообзавеждане на производството“.
Изучаващите я ще могат да се реализират в различните поделения на електроснабдяването, електропроизводството и енергомонтажната дейност в региона, страната и чужбина, както и във всички фирми, използващи електрооборудване в своята дейност или занимаващи се с проектиране и изграждане на производствени мощности, както и тяхната поддръжка.
През следващата учебна година специалността „Промишлена електроника“ ще е с разширено изучаване на чужд език – английски.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2022 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама