Димитър Хаджиев от ДЛС Тополовград: „Цената на дървата си остава 30 лв.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 8, 2008 17:20

Димитър Хаджиев от ДЛС Тополовград: „Цената на дървата си остава 30 лв.“

Г-н Хаджиев, какво ще се промени във вашата дейност и въобще в съществуването на ръководеното от Вас стопанство с новия закон за горите?
Новият закон не променя с нищо характера на нашата дейност. Тя е такава и ще остане такава, каквато е от близо пет години насам, откакто сме се регистрирали по търговския закон. Всъщност, сега промяната касае главно смяната на името, като вместо Държавна дивечовъдна станция /ДДС/ сега ще се наричаме Държавно ловно стопанство /ДЛС/, като разбира се ще се наложи и пререгистрация. Законът налага и нови правила, които ще облекчат нашата дейност. Тук разбира се искам да кажа, че става дума за всички направления на дейността ни – лесокултурни мероприятия, дърводобива, ловната дейност и всичко останало, с което се занимаваме като стопанство.

Доколкото успях да се запозная със закона, видях че става дума и за преминаването на държавни дивечовъдни станции в частни ръце. Какво точно ще се случи и това засяга ли нашето, тополовградското стопанство?
Тези неща са в развитие. Какво точно ще се прави не мога да кажа в настоящия момент, още повече че ще се приемат и други нормативни актове, какъвто например е законът за лова. Засега ние си оставаме, както казах, такова стопанство каквото бяхме и досега, с изключение на наименованието. А конкретно на въпроса за вътрешната структура на управлението на стопанството тя ще е в зависимост и от ловния закони, който ще влезе в сила от есента и тогава конкретно ще можем да разговаряме по този въпрос, имайки на разположение и новите нормативни документи.

Няколко граждани се обърнаха към вестника, че са платили отдавна за дърва за огрев, а още не са им били доставени. Какво точно е положението?
Издължаването на фактурираните от гражданите количества дърва за огрев, както и договорените количества с различни фирми стават от временен склад. Продажбите на дървесина от ДЛС, повтарям още веднъж стават от временен склад. Цените са също от временен склад. Това означава, че цената на един кубик дървесина за огрев за жителите на общината от ДЛС е 25 лв. без ДДС или 30 лв. с ДДС. Стремим сеq както и всяка година да осигурим достатъчно количество дърва за огрев, максимално близо до съответните населени места, за да не отежняваме населението с транспортните разходи. Както знаете и Вие и жителите на общината, Ловното стопанство не разполага със собствен транспорт. Искам жителите на общината добре да знаят, че превозвачите са частни фирми и ние нямаме никакви договорни отношения с тях. Закупилият от нас дърва гражданин, сам си осигурява транспорта и договаря със съответния превозвач. Затова до последния момент гражданинът трябва да следи за това да му бъдат доставени навреме и точното количество дърва. Отговорността за това е на съответния превозвач, който е приел фактурата и задължението да достави дървата за огрев на клиента си. Сред жителите на общинатаq не знам защо е останало впечатлението, че следенето на издължаването на дървата е останало извън обсега на вниманието на ръководството на стопанството. Това не е така. Събираме всички жалби на хората, останали без дърва, като някои от тях са закъснели твърде много. Трябвало е по-навреме да подадат сигнал, за да можем да направим това, което зависи от нас. Ръководството на ловното стопанство ще направи всичко възможно да се решат проблемите на хората, нека те не се притесняват, това ще стане съвсем скоро. Това, което е наш пропуск ще бъде отстранено.

А ще има ли достатъчно количество дърва за огрев? Вече споменахте за цените и от предварителния разговор разбрах, че няма да има промяна, което е доста добра новина на фона на непрекъснато скачащите нагоре цени на другите жизнено необходими неща за хората. Това иначе казано си е направо добра социална политика.
Ще започна отзад напред. Промяна на цената на дървата за огрев за местното население няма да има. Тя си остава 30 лв. с ДДС, както казах и по-нагоре. Дърва ще има. Всички граждани и въобще жители на общината, които искат да се отопляват с дърва, ще бъдат удовлетворени. Мисля че споменах и по-горе, че освен всичко друго целта е снабдяването да стане колкото е възможно най-близко до съответното населено място. До този момент сме добили около 50% от това, което трябва да добием. Всяка година сме давали в порядъка на 12-13 х. куб. метра, така че и тази година ще направим същото. Къде чрез общината и кметовете на населените места, къде чрез директна продажба, но дървата ще стигнат до всички. В момента имаме малко затруднения, тъй като наетите работници, които са предимно от Котелска община, са се прибрали по родните си места за 2-3 седмици почивка. Но това ще мине и отново ще започнем ритмично да снабдяваме с дърва. Ние ще даваме непрекъснато информация за това къде и колко дърва имаме, как ще става записването, за да не стават стълпотворения в сградата на ДЛС. Още веднъж ще кажа – гражданите да не се притесняват, дърва ще има за всички и навреме.

Г-н Хаджиев, няма да пропусна, не е в мой стил, да не Ви попитам и за това, че из града се носят слухове за някакви нарушения в ДЛС – липси на дърва и др. неща. Кое е вярно, кое не е и какво правите в случая, ако има разбира се какво и за какво да се прави?
Производственият процес в Държавното ловно стопанство /ДЛС/ Тополовград не е под покрив или заключен в помещение. Във връзка с носещите се слухове мога да кажа следното: на всеки шест месеца в стопанството се извършват ревизии и проверки. Въобще това са текущи, редовни мероприятия при нас. При тези проверки се влиза в охранителните райони, засичат се количествата добита продукция, правят се съответните надлежни протоколи и всичко по закон. В някои от случаите излизат нарушения, в други не. Там където се е работило правилно, всичко е наред, а там където има нарушения, те се констатират и се предават на съответните органи за разследване. След като се докаже, че има нарушения и злоупотреби, следват и наказанията. Аз не искам да коментирам в този момент. ДЛС сме си свършили работата, всичко е предадено на специализираните органи. В най-скоро време ще имаме резултат и тогава можем да седнем и да коментираме всичко – с имена, цифри и факти и конкретните наказания. След като завършат разследванията, ще Ви се обадя да разговаряме по тези неща и да станат достояние на обществеността. Сега мога да Ви кажа, че сме взели всички мерки за подобряване на работата и няма да има проблем при снабдяването на хората с дърва за огрев.

А как стоят нещата при другата ви основна дейност – лова? Все пак да не забравяме, че сте именно ловно стопанство.
По отношение на ловно-стопанската дейност в ДЛС имаме изключително добре свършена работа. Нямаме сигнали за нарушения и можем да се радваме, че извършените таксации показаха, че имаме изключително благоприятна година при дивеча в границите на ловното стопанство. Тук бих искал да кажа и друго, че когато в един извор има много вода, от него могат да пият много хора. С други думи, благодарение на извършеното по размножаването на дивеча в ДЛС ще е полезно и за местните ловци, чиито райони са по периферията на стопанството, тъй като дивечът не може да бъде затворен и изолиран само в определена територия.

Тази година, като че ли, поне засега, е по-спокойна в пожарно отношение, за разлика от миналата.
Дайте да не дърпаме дявола за опашката. Наистина тази година е по различна от миналата, но още е много рано да се отпускаме. Имахме два случая досега, които ликвидирахме много бързо – край Тополовград и с. Устрем, по посока на с. Планиново. Заедно действахме с общината, полицията, пожарната и кметствата. Създадена е необходимата организаця. Изпълняваме си мероприятията, поддържаме старите и създаваме нови широки лесопреградни ивици, с които да пресичаме пожарите. Но все пак дай боже и природата се смили.

Г-н Хаджиев, какво бихме могли да кажем в заключение.
Всичко, което касае интересите на гражданите, е приоритет в нашата дейност. Дърва ще има за всички, нарушенията ще бъдат отстранени. Да си пожелаем живот и здраве. Винаги сме отворени за информация относно работата на ДЛС..

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 8, 2008 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама