Димитър Стоянов: „Голяма грешка е, че съветниците не подкрепиха създаването на фотоволтаици“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 26, 2022 07:50

Димитър Стоянов: „Голяма грешка е, че съветниците не подкрепиха създаването на фотоволтаици“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21 - 27 октомври 2022 г., брой 38/1016, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Димитър Стоянов е енергиен експерт с 40 години опит. 20 години е бил директор на електроразпределителните дружества. Има лицензирана фирма за търговия с електрическа енергия. До момента е изградил над 100 мегавата електрически централи и във всеки един момент участва във вземането на решение по отношение на изграждането на фотоволтаични системи в страната.

Няколко пъти имах разговори с ръководството на община Тополовград, която е споделила с мен проблемите по отношение на цената на електрическата енергия и възможността за изграждане на възобновяеми енергийни източници, за да може да покрива нуждите си за електрическо осветление и най-вече за уличното.
Следя всеки ден цената на електрическата енергия на обединените енергийни системи на Европа.
Аз съм професионалист в тази насока и мога категорично да кажа, че е допусната изключително голяма грешка с това решение, което е взел ОбС – Тополовград да не се изграждат възобновяеми енергийни източници, в частност фотоволтаична централа за собствени нужди.
Към момента е може би безразлично на някои, тъй като цената над 280 лв. на мегаватчас се субсидира от държавата, а базовата цена е 1080 лв. Аз съм убеден в едно, ако правителството сега субсидира тази цена, то неминуемо идва момента, в който тази цена няма да се субсидира, тъй като аз смятам, че с това субсидиране се нарушава един от основните принципи на конкуренцията в тази среда.
Убеден съм в това, че много хора взимат отношения по въпроси, които не разбират. Решението, което е взето от Общинския съвет, е изключително грешно. Уличното осветление е един социален елемент и той е толкова важен елемент за дадено населено място, както за възрастните хора, така и за всички останали. Надали общинските съветници знаят това.
Уличното осветление, независимо по какъв начин ще се управлява и с какви лампи, е то е изключително енергоемко, а близо 70% от бюджета на общината може да отиде за него.
Изграждането на един фотоволтаичен парк е изключително добро решение, тъй като естеството на уличното осветление е то да бъде комбинирано с акумулаторни батерии, за да може да се използва нощно време.
Надали общинските съветници знаят, че Европа в момента е пуснала програма и това се стимулира. Община Тополовград с наша или с друга помощ щеше да вземе 50% безвъзмездна помощ, тъй като в момента през септември месец България започва програма за финансиране на собствени нужди от фотоволтаични централи. От тях половината задължително трябва да бъдат с батерии, а енергията да се използва целогодишно.
Техническото изграждане не е проблем.
Аз работя с 6 общини, в които подготвяме такива централи. Имаме малък проблем с акумулаторни те, но той вече се изчиства. Ние влязохме в контакт с представителя на Huawei за Източна Европа, с един господин от Лондон, и този въпрос е почти решен. Смятам, че като в едно състезание, който е пръв в началото, ще спечели най-много.
Решението на кмета да се изгради фотоволтаична централа е и изключително далновидно точно в този момент.
Имах разговор с ръководството на община Тополовград, което приема професионалисти, които го съветват и затова се ангажирах с идеята, но това решение на ОбС трябва незабавно да се преразгледа. Трябва на общинските съветници професионално да им се обясни ползата от едно такова решение и колкото се може по-скоро те да приемат правилното решение, още повече, че Тополовград не е от най-богатите общини.
Необходимо е дебат със съветниците, на които професионално да се каже защо това е необходимо. Смятам, че те са заблудени и решението им би трябвало да бъде преосмислено.
Освен в община Тополовград ние работим в община Болярово, Ямбол, Стралджа, в три от Софийски област и в две Плевенски.
Хората в енергетиката сме един доста затворен кръг и бях много приятно изненадан, когато кметът на Тополовград изслуша нашите доводи и реши да продължава напред.
Вторият важен елемент при енергийната система е, че енергийните дружества, когато бяха приватизирани, оставиха едно изключително лошо наследство във връзка със системата на уличното осветление. Те бяха с голи проводници, които зимно време падат, късат се. С кмета обсъждахме те да бъдат заменени с изолирани, усукани.
Накрая ще кажа – уличното осветление е изключително необходимо за хората.
Независимо, че селата се обезлюдени, то трябва да свети, а за да свети, трябва да има енергия, а тя си има цена.
Ако Общината сега бе приела изграждане на фотоволтаичен парк, тя щеше да бъде обезпечена с електрическа енергия и може да се каже на хората: уличното осветление ще свети, защото нашата цена на електрическа енергия е изключително ниска.

Божин Божинов:
Ние искахме да изградим самата станция, която и да съхранява енергията за нощно време и тук не мога да разбера какво предизвика у тази съветниците, които гласуваха против такова игнориране на населението.
Община Тополовград от 32 000 жители в момента е с 9800. Ние се стремим да създадем работни места, да съхраним младите хора, да останат те в тази община, за да са спокойни родителите им.
От тази инициатива нашата печалба бе това, че нямаше да плащаме електроенергия и щяха да останат свободни средства, с които да правим площадки, улици и др., за да подобрим условията за живот.
Общинските съветници Атанас Анастасов, Васил Сяров, Катя Господинова, Светла Михайлова, Пламен Минчев, Наско Стоянов, Тодор Коджаманов, Янко Илиев, Кера Спирова гласуваха срещу избирателите си, срещу техните майки и бащи.
От 6 месеца, от когато разговаряме с банки и с други хора, те винаги са разбрали това, което правим, те са отворени за това, което искаме. Част от общинските съветници обаче нито са идвали на общественото обсъждане, нито са задавали въпроси.
Аз неведнъж съм казвал, че тези хора превърнаха Общинския съвет в клуб по интереси.
Даже госпожа Спирова се изпусна да каже, че “бързаме да не изпуснем 39-месечния срок”, защото след 39 месеца нямаме право да поемем дълг.
На тях това им е целта, да провалят общината. Тази докладна за втори път идва при тях, като изключим февруарската, с която искахме със собствени средства да направим парка.
Защо тогава не казаха как да стане, защо на самата сесия не взеха друго решение? Господин Минчев даде решение как да се оформи докладната и кое е правилно и вярно и в един момент се оказа, че те пак гласуват против, било противозаконно.
Кажете как да го направим? Защо постоянно се крият зад думите: „Вие си имате юрист.” Но на юриста задълженията са да защитава интересите на общината, а общинските съветници са избрани от хората, от населението, да защитават техните интереси, за да правят живота ми по-добър, по-лесен. Къде е техният морал и човечност?

Регионът на Тополовград е едно от местата в България с най-добро слънцегреене за използване на фотоволтаични централи. Точно до село Срем има изготвен проект от френска фирма за парк от 47 мегавата. За сравнение подстанция Тополовград, която храни цялата община, има трансформатори само четири мегавата.
Френските експерти не случайно са се ориентирали точно в тази насока в землището на село Срем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 26, 2022 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама