Дигитална изложба показва героизма на българите през Освободителната война

Сакарнюз
От Сакарнюз март 3, 2024 18:07

Дигитална изложба показва героизма на българите през Освободителната война

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 09/1081, година XXl, 01 - 07 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Дигиталната изложба „Освобождението – Военните кореспонденти изпращат…“. бе представена в Исторически музей Харманли.
Авторите са от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – гр. Сливен
Изложбата е посветена на Освободителната война (1877-1878) и нея са представени материали, публикувани в руски и други европейски издания по време и след края на военните действия от 1877 до 1878 година. В хронологичен план са маркирани най-важните събития от войната.
Тя показва малко познати на широката аудитория дописки, рисунки, гравюри от войната между двете империи.
Изложбата представя героизма на обикновения войник и мирното население, неговата подкрепа и съпричастност към освободителите. Посветена е на хората от Българското опълчение и доброволческите отряди. От картините и дописките на художниците и журналистите – военни кореспонденти представени в изложбата лъхат общочовешки послания и житейското лице на войната.
В изложбата могат да се видят дописки от вестници и списания като „Дейли нюз“, „Льо Монд Илюстре“ и др. на журналисти като Дж. Макгахан, В. Немирович-Данченко, Дик дьо Лонле. Гравюри, ескизи и скици на художниците Х. Л. Пелисер, В. Верешчагин, Н. Каразин, П. Ковалевски, А. Переа, С. Шамота, А. Даугел, Ф. Гаанен и др. В последната Руско-турска война, която за нас е Освободителна, наред с армията, към Балканския и Кавказкия боен театър, само Действащата руска армия са делегирани като военни кореспонденти около 100 журналисти, художници, писатели и фотографи, от които руските са най-много, а техните дописки, статии, изображения и съобщения са изпращани в около 500 издания – вестници, списания и телеграфни агенции.

Сакарнюз
От Сакарнюз март 3, 2024 18:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама