Дигитален асистент ще помага на възрастни хора в трудни ситуации

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 24, 2024 09:58

Дигитален асистент ще помага на възрастни хора в трудни ситуации

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 24/1096, година XXl, 21 - 27 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Калина Райкова

Нова услуга за обгрижване на самотни възрастни и хора в неравностойно положение „Дигитален асистент“ бе въведен в община Свиленград. Услугата е дейност по общинския проект „Грижа в дома“ и прилага иновативен подход в обслужването на нуждаещите се чрез приложение на модерните технологии.
Тя работи чрез дигитална гривна за ръка, която измерва на всеки 4 часа температура, кръвно налягане и пулс на потребителите. То показва в реално време както физическото състояние, така и местоположението на потребителя.
Най-същественият елемент е, че е свързано с денонощен колцентър, който следи за отклонения от нормалните здравни параметри на ползвателя, а при необходимост или инцидент реагира незабавно, като уведомява близки и социални асистенти.
Устройството е българска разработка.
По проекта пилотно са осигурени 50 дигитални гривни и ако има необходимост и възможност за достъп до интернет в по-отдалечените населени места, Общината възнамерява да увеличи обхвата на услугата.
С предоставянето на „Дигитален асистент” проектът „Грижа в дома в Община Свиленград“ е новаторски в социалната сфера за област Хасково”, каза ръководителят на Дейност „Социални услуги“ Мариана Димитрова.
Проектът „Грижа в дома” е на стойност 938 533 лева, финансиран е от Европейски социален фонд плюс чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Снимка: Интернет

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 24, 2024 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама