Деца дишат райски газ в морето, родители – пред очите на детето

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 5, 2024 13:26

Деца дишат райски газ в морето, родители – пред очите на детето

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 26/1098, година XXl, 05 - 11 юли 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Две потресаващи снимки обикалят от няколко дни социалните мрежи и събраха хиляди негативни коментари. На едната са деца, къпещи се в морето и едновременно с това дишайки балони с райски газ.
На другата са мъж и жена до малко дете, очевидно негови родители. От снимката ясно се вижда как майката вдишва балон, пълен с газ пред него. До нея на пейката дори има и флакон за още дози.
Снимките са качени във Фейсбук групата „Созопол – град на спасението“. Те имат стотици споделяния, като целта е да се предприеме нещо сериозно от отговорните по този въпрос институции.
Хората са разярени от подобни гледки и безкрайно разочаровани от пълното безхаберие на държавата по този така наболял проблем.
Един от коментарите дори гласи: „Аз имам сергия за сувенири на веселата улица в Созопол. Снощи едно момиче застана до мен с голям флакон с помпа и започна да продава балони с райски газ, по 6 лв. броя. Ами то цели тълпи купуваха. Обадихме се на тел. 112, но от там казаха, че в това няма нищо незаконно. Нямам коментар! Положението е безнадеждно…“

Разрешено, или не

През септември 2023 г. 47-ото НС забрани употребата на диазотен оксид (райски газ) от деца. Депутатите одобриха употребата му да става само в производството на храни. Райският газ като добавка се допуска в обекти за производство и преработка на храни и в заведения за обществено хранене.
Така популярните пълнители с райски газ, опасни за здравето, особени при подрастващи, са забранени за продажба на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и на закритите обществени места, в това число и дискотеки и нощни клубове. Там забраната важи както за деца, така и за продажба на клиенти над 18 години.
Глобата при нарушение е от 500 до 1000 лева, а който допусне такова нарушение в управляван от него обект, ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева. При повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. За бизнес оператор е предвидена глоба или имуществена санкция от 3000 до 6000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

Снимка: Фейсбук

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 5, 2024 13:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама