Лили Спасова: „Децата искат любов, добронамереност и уважение. Те са просто деца.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 9, 2023 16:41

Лили Спасова: „Децата искат любов, добронамереност и уважение. Те са просто деца.“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Лили Спасова е главен експерт в Дирекция „Български общности и информационна дейност” в Изпълнителната агенция (ИА) за Българите в чужбина към Министерството на външните работи. Работи там от 14 години. Пише за деца и издава книги със стихове за тях. В Тополовград тя бе по повод на инициативата на Изпълнителната агенция „Забавно лято 2023” – гостуване на деца от гр. Болград, Република Украйна, на деца от Тополовград.

Госпожо Спасова, какво Ви доведе в Тополовград?
В Тополовград, когато дойдох за първи път, ме доведе Театралният фестивал на името на големия български актьор Велко Кънев, като представител на институцията ни, която го подкрепя. Логистично с награди, с популяризирането му сред българските общности в чужбина.
Винаги идвам тук с удоволствие и радост и всеки път идвам с много любов, защото тук в Тополовград съм се убедила, че хората притежават огромни сърца и души. Изключително съм щастлива, че инициативата „Забавно лято 2023“ се осъществява именно тук. Затова и през тези два дни съм тук, за да се видя с дечицата от Болград, които гостуват в Тополовград и разбира се с техните домакини. Може би сега е момента да кажа – благодаря на Тополовград, благодаря на кмета на общината, на зам.-кмета, на Трифон Трифонов, на Райна Атанасова, на целия екип и на Общината и на читалището. Напълно разбирам и осъзнавам колко много труд, колко много енергия и разбира се преди всичко колко много любов е потребна, за да се направи една такава голяма стъпка, една такава голяма и разнообразна програма.
Програма, която обсъждахме и която всички тук, заели се с нея успяха да реализират по един чудесен начин. Да бъде интересно и полезно за децата, да видят толкова много исторически забележителности и други интересни неща от общината и района, да играят, да се забавляват и въобще да се чувстват много приятно.

С какво успявате и с какво не успявате да се справите в ИА за работа с българите в чужбина. Българските общности са доста разпръснати по света и обхващането им сигурно не е лесна работа?
Да, българските общности, пръснати на различни места по света, са много разнообразни. Винаги обичам да казвам, че там където има българи, има и една малка България и в този смисъл отношението ни към тези общности е еднакво – като към българи. Колкото до това с какво успяваме и с какво не успяваме, ами знаете ли, който не работи, той не греши.
В процеса на работа, на контактите ни сме се убедили, че всяка общност е различна и характерна със своите потребности. Има доволни, има недоволни, има и такива които лавират между тези две състояния. Животът ни е научил, че не може да се угоди на всеки, но когато хората се обединят около добра кауза, около нещо стойностно, нещо добро, винаги се намират начини и „вратички“ нещата да се случват по възможно най-добрия начин.
Независимо за коя българска общност в чужбина говорим. България прави каквото може, винаги съм го твърдяла и ще продължавам да правя това. Към нас се обръщат от общностите, да вземем в частност от българските училища според потребностите си. За съжаление не всички получават финансова подкрепа, но Агенцията е тази малка институция, която подкрепя под различна форма, дали с книги на български език, дали с портрети на велики наши исторически личности, дейци на културата, с географски карти и всичко, с което можем да ги подкрепяме според възможностите си. Срещаме трудности с изпращането и предоставянето на различни материали. Обикновено разчитаме на това, когато хората са тук – в България или по време на награждаване на наши конкурси, които правим ежегодно, и други наши форуми и форми. Все пак ние сме като институция само една Агенция, нямаме възможностите на Министерство.
Вече има отворени много проекти към МОН и тези, които съумеят да представят един стойностен проект, могат и получават съответното финансиране. Това е един от начините и нека да се опитва, да се правят проекти и да се кандидатства.

Кои са най-масовите прояви, които организирате и предизвикват най-голям интерес сред българите в чужбина? Как се справяте с финансирането?
Кажете ми кога парите са били достатъчни и са стигали за културата изобщо. Доколкото ги има, това са най-трудно издействаните пари. Нашата институция прави няколко различни инициативи, които са се утвърдили във времето, привличат участници от различни страни.
Подкрепяме различни форуми и фестивали, работим със Сдружения, НПО и различни фондации. Миналата година сто и осем участници участваха от десет държави във Международния фестивал „Музите“, тази година ще са деветдесет и пет. За съжаление, повечето кандидати останаха така да се каже „под чертата“ и въпреки нашето желание не можем да отговорим на всички желания. Разбира се, търсим и други начини.
Ето например наш екип имаше възможност да присъства на едно фолклорно събитие в Приморско и там обявихме, че отличените участници ще участват догодина в „Музите“ в Созопол. Каквото можем правим, инициативи като Фолклориада, Спартакиада и други прояви, на които покрай Ковида се пообърка графика, но сега се надяваме, че всичко ще си дойде на мястото.

А как Вие като представител на инициаторите на „Забавно лято 2023“ усетихте настроението на децата в Тополовград през тази седмица. На тези от Болград и на тези от Тополовград?
Това, което успяхме да обменим днес на срещата, това което видях, когато рисуваха и изобщо в процеса на общуване е, че децата са много щастливи и от двете страни. Даже гостенчетата от Болград питаха: „Не може ли да останем още една седмица?“. Това означава, че много им е харесало.
Тук е вълшебно място, има една много добра енергия и разбира се много любов от страна на всички, които бяха ангажирани с тази прекрасна инициатива. А децата искат това – любов, уважение, добронамереност. Те нямат цвят, те са просто деца и сега им е времето за игри, забавления, нови запознанства и за добър, спокоен и интересен живот.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 9, 2023 16:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама