Депутати с изнесено заседание сред бежанци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 12, 2022 08:21

Депутати с изнесено заседание сред бежанци

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 юни 2022 г., брой 22/1000, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Представители на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност към Парламента проведоха изнесено заседание в Харманли. На 2 юни Десислава Атанасова – председател на комисията и на парламентарна група на ГЕРБ, Георги Георгиев и Николай Дренчев от „Възраждане“, Елхан Кълков от ДПС, Ивайло Шотев от ПП, Николай Радулов и Светлин Стоянов от ИТН и Христо Терзийски от ГЕРБ.
Повод за проверката бе изслушване в Комисията на главния секретар на МВР, на председателя на ДАНС и на директора на „Гранична полиция“. „Те ни уведомиха, че през месец април тази година има увеличен мигрантски натиск. Ще видим на място каква е ситуацията“, каза пред журналисти Атанасова.
След обиколката тя разказа: „За нас беше важно да установим с какво и как може да помогнем на служителите да са по-мотивирани“, поясни тя. „Оказа се, че брутната заплата на експерт тук е около 1100 лева и не е увеличавана в последните 2-3 години. Има опасност от текучество и демотивиране на персонала“, смята Атанасова.
Тя посочи още, че сграда в мигрантския център се нуждае от ремонт, а отпуснати миналата година средства за ремонт на възпиращото преградно съоръжение по границата с Турция не са били усвоени в пълен размер.
„Необходимо е в актуализацията на бюджета на Министерския съвет да се предвидят допълнители разходи за служителите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) – около 430 в цялата страна и за възпрепятстващото съоръжение по „зелената граница“, обобщи Атанасова. Тя изрази надежда, че няма да има парламентарна група, която да не се съгласи с тази необходимост.
Капацитетът на бежанския център е бил 2700 места, а към днешна дата – 1760 . В момента в Харманли са настанените 748  лица – 517 мъже, 98 жени и 133 деца. Те са от Сирия, Мароко и Ирак.“
Заместник-председателят на ДАБ при МС Димитър Киров каза, че в центровете не могат да бъдат настанявани украинци, защото помещенията са само за чужденци, чиято процедура по закрила не е приключила.
“В Регистрационно-приемателния център в Харманли пребивават предимно сирийци, очакващи статут. Кандидатства се по оперативни програми, за да може с европейски средства да бъде обновена базата”, посочи още той.
Членовете на Комисията разгледаха оградата по границата ни с Турция.
По-късно депутатите посетиха и Тристранния контактен център в Свиленград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 12, 2022 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама