Делото за наводнението в с. Бисер не стартира

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2021 17:13

Делото за наводнението в с. Бисер не стартира

Акценти

  • Регионален вестник, # 5/937 година XVIII, 5 - 11 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Делото за наводнението в село Бисер в Харманлийския районен съд на 29 януари започна с фалстарт. Причина за това бе нередовното призоваване на част от свидетелите.
Единствен обвиняем по селото е Ирена Узунова, областен управител през февруари 2012 година, когато стана бедствието. Тя бе назначена от правителството на ГЕРБ.
Първоначално процесът срещу нея трябваше да започне през декември миналата година. Той бе отсрочен заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и заради невъзможността за спазване на противоепидемичните мерки и нарастващия брой заболели и карантинирани.

На 29 януари в съдебната зала госпожа Узунова заяви, че не чувства вина, определи обвинението като недоразумение и каза, че се надява делото да не се превърне в съдебна грешка.
При трагедията през 2012 г. след скъсването на стената на язовир „Иваново“ приливна вълна заля селото, събори десетки къщи, а 8 души загинаха. Според прокуратурата Узунова като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия. Освен това според държавното обвинение Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение.
В залата присъстваха и част от наследниците на жертвите, които заявиха, че не намират вина в действията на тогавашния областен управител.
Докато прокуратурата търси виновник за жертвите и щетите на наводнението на 6 февруари 2012 г., след скъсване стената на язовир „Иваново“, съдът вече постановил над 30 осъдителни присъди към Община Харманли. Според софийски магистрати „са събрани достатъчно доказателства, че Общината е била наясно с тежкото състояние на язовира и стената му години преди трагедията, като през 2010 г. и няколко месеца преди инцидента назначени от Общината проверки са констатирали отново запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В Общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената, но не са предприети никакви мерки, като бездействието е продължило и след наводнението.
Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява Общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия, се посочва още в решението на съда.

В обвинителния акт не се споменава, че задължението на Община Харманли е било да уведоми хората при подобно бедствие, като за това има изготвен Авариен план, подписан от тогавашния кмет Михаил Лисков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2021 17:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама