Делото за купуване на гласове ще продължи с показания на кмета Рангелова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2024 08:44

Делото за купуване на гласове ще продължи с показания на кмета Рангелова

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 21/1093, година XXl, 31 - 06 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Делото за купуване на гласове в Симеоновград ще продължи на 24 юни 2024 г. от 14:00 часа с показания на кмета Милена Рангелова като свидетел. Това поиска прокурорът Антон Иванов, след като изслуша разказите на над 20 свидетели на поредното заседание, състояло се в понеделник – 27 май, в Районен съд Харманли.
Всички те се отказаха от показанията си, дадени пред съдия през 2021 година. Тогава те са признали, че са вземали по 50 лева, за да гласуват за ГЕРБ на изборите същата година и други суми на местните избори през октомври 2019 г. Тогава Милена Рангелова бе преизбрана за кмет.
Всички свидетелите бяха от ромски произход и от кв. „Лагера“.
Разказът на заседанието в понеделник на всички бе по шаблон. Те обясняваха, че полицаите са ги отвеждали от дома им с патрулка в участъка в Симеоновград, след това са ги докарали в Районно управление – Харманли, където са дали показания. По-късно са били разпитани и в съда.
Пред съдията се свидетелите твърдяха, че са били много уплашени от полицаите и под страх казвали, че са вземали пари да гласуват за ГЕРБ.
След като установи, че има противоречие с предишните им разкази, съдията прочете показанията им, които са дали през 2021 г. пред съдия. От тях се породиха съмнения, че за периода 2019 и 2021 година са извършени поне три престъпления от кмета Милена Рангелова, съпругът и синът ѝ и другите двама обвиняеми по делото.
В разказа пред съдия, те подробно са разказали как и кога са взели по 50 лв. на човек, за да гласуват за ГЕРБ и за Милена Рангелова. Обясняват, че те са им били давани от съпругът ѝ Пенко Александров и синът ѝ Александър Александров. На някои са снимали личните карти и са записвали лични данни.
Изсветли се и друг момент при предизборната кампания, водена в тази община през този период.
От показанията на Бончо Йосифов се разбра, че Милена Рангелова като кмет един ден извикала в кабинета си него и още пет човека. Казала им е, че ако гласуват за ГЕРБ, 15 дни няма да идват на работа по Програмата за временна заетост, която се грижи за чистотата, но за това ще им бъде платено. С детските сумата излизала около 300 лева. Накарала ги е това да го разпространяват сред останалите роми.

По това време в стаята е Светлана Манолова, лидер на ГЕРБ в общината. Там е бил още и Божидар А. – третият обвиняем, и Петьо Гарсона, който работи в общината и отговаря за агитирането на ромите. За събирането потвърди и друг свидетел – Митко Ангелов.
В края на заседанието, което продължи до 18:00 ч., прокурорът Антон Иванов поиска да се направи проверка в Община Симеоновград за работещите в Програмите за временна заетост за този период и на следващото заседание като свидетел да се яви кметът Милена Рангелова и разследващия полицай.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2024 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама