Делегираните бюджети навлязоха и в детските градини

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 10, 2024 18:18

Делегираните бюджети навлязоха и в детските градини

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 22/1094, година XXl, 07 - 13 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Детските градини на Харманли преминават на делегирани бюджети от началото на учебната 2024 – 25 г. Това реши на свое заседание ОбС.
Кметът Мария Киркова обясни, законът е приет още през 2017 година и може би единици са общините, в които детските градини не са на делегирани бюджети.
Критика по тази докладна към кмета отправи съветникът от БСП Диляна Комитова. „Искам да ви попитам за мотивите, които сте посочили в тази докладна и кой е авторът. Като се зачете човек малко задълбочено, тя предизвикват смях“, каза тя и цитира: „Организацията и осъществяване на дейностите в детските градини с цел достигане на високи и качествени стандарти на възпитание и обучение, налагат все повече необходимостта от децентрализацията им.“
Аз си мисля, че и сега нещата в детските градини са на едно изключително добро ниво.
И другото: „Преминаването към делегирани бюджети ще създаде система за финансово управленски отношения, които се характеризират с прозрачно и обективно разпределяне на финансовите ресурси“, досега не беше ли така?”, попита Диляна Комитова.
Кметът Киркова отговори, че „само от началото на 2024 г. до момента сме дофинансирали градините от местни дейности на общинския бюджет с над 200 000 лев. Всички задължения към държава и други институции в момента са покрити от Общината за да бъдат на чисто“.
Кметът допълни, че всеки трябва да е отговорен относно финансите. Сигурно първата година ще е трудно, защото това е голяма отговорност да управляваш финансите, но в последствие това е свобода на самия ръководител да взема решение, които наистина са най-добри. По думите ѝ тя знае за детски градини, които са много по-активни и по проекти и в допълнителни финансирания и почти са преминали към делегираните бюджети, затова смята, че нищо страшно няма.
И като условие за преминаването към системата на делегиран бюджет, Община Харманли предоставя за безвъзмездно управление на детските градини, за тяхна сметка и на тяхна отговорност, поземлените имоти взаедно с построените в тях сгради – общинска публична собственост.

При делегирания бюджет средствата, които образователното министерство отпуска за обучението на децата и учениците първо постъпват в общините. След това се разпределят към училищата и детските градини по формула, която включва броя на децата и учениците и броя на паралелките и групите. Така директорът определя до голяма степен самостоятелно разходите, планира и управлява приходите, наема и освобождава персонал, определя заплащането му, може да предвиди специфични стимули, отчитащи местните реалности, и това в определени от закона рамки.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 10, 2024 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама