Деветдневна празнична програма за рождения ден на Димитровград

Сакарнюз
От Сакарнюз август 23, 2023 06:51

Деветдневна празнична програма за рождения ден на Димитровград

Акценти

  • На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде връчен плакетът Почетен гражданин на Димитровград  на юриста Иван Русчев.

Свързани публикации

Иванка Данева

Малко са селищата в света, които знаят точната дата на създаването им. Димитровград е един от тях, защото на 2 септември 1947 година с Указ на правителството  трите села Черноконево,  Мариино и Раковски са обявени за град. И оттогава рожденният  ден на Димитровград се отбелязва по различен начин.

Преди 40-50 години за празника се организираше  своеобразен панаир – изложение на произведената селскостопанска и промишлена продукция на местните предприятия.  Всъщност панаирът има по-стара традиция и в по-далечното минало се е провеждал на Димитровден,  защото православеният храм в с. Раковски носи името на Св. Димитър Солунски. Заради незавършеното  още двугодишно ремонтиране и обновление на Централния парк за отдих и култура „Марица,“ където традиционно се организира,  тази година панаир няма да има, но затова пък програмата за честването на 76-тата годишнина на Димитровград е изключително разнообразна и богата. В продължение на 9 дни – от 25 август  до 2 септември са предвидени културни и спортни мероприятия,  изложби и концерти.

Още в петъчния ден на 25 август в Художествената галерия „Петко Чурчулиев “ ще бъде открита уникалната колекционерска изложба „Френски импресионисти – графика“, включваща графични произведения  на Пол Гоген, Пиер-Огюст  Реноар, Едуард Мане, Анри дьо Толуз-Лотрек, Едгар Дега, Алфред Сисле, Арман Гийомен, Пол Сезан. Колекцията е собственост на сем. Кусаури и се показва за първи път в България.  А вечерта от 20:30 часа за любителите на  музиката е Пиано-барът на открито в пространството на площад „Поезия“ с участието на Стефан Илчев и „Камино бенд“. В следващите две вечери, пак там от 21 часа ще има съответно  Летен кинобар с прожекция на  филма на Ники Илиев „Завръщане 2“ и Латино парти с Калин Вельов & Amazonia.

В събота и неделя – 26 и 27 август,  ще се проведе Открит турнир  по тенис на корт. Началото е от 9 ч. на кортовете на  спортен комплекс „Раковски „.

В следобедните часове пък от 15 и 17 часа в Звездната зала на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ любителите на астролногмията могат да видят дигиталните презентации „Митове и легенди за съзвездията “ и „Пътешествие в Слънчевата система“.

Съботният ден е изключително наситен. От 14 часа на басейн „Химик “ предстои Pool moto party, вечерта след традиционната  почетна  обиколка на Мотоклуб „Викингите“ в 19:30 часа ще започне зрелищното шоу с каскади Extreme stunt show. За целта ще бъде спряно движението по бул.“Димитър Благоев“ между Спортната зала и Водната кула. За феновете на футбола интерес ще представлява  демонстративния  футболен мач на стадион „Миньор“ от 18:30 часа между футболни легенди, започнали своята спортна кариера  от ФК „Димитровград – 1947“ и ПФК „Хасково“.

Вечерта от 21:00 часа на спортен комплекс “ „Раковски “ – Rock the Town с участието на групите „Фабричен дефект “ и  „Lady Evil“.

Съботният ден предлага и още една изненада

Ретро тур из Димитровград  с 4 ретроавтобуси от средата на ХХ век, които ще правят 30-минутни обиколки из града.  Пътуването ще бъде безплатно, но желаете ще трябва да се снабдят с билети предварително на касата на Драматичния театър „Апостол Карамитев“.

Неделният предиобед на 27 август е предвиден за детския фестивал „Лятно театро“, съпроводен от много работилници, забавни игри и песни на Централната алея на града. Всичко това – с участието на нашия съгражданин Димитър Иванов – Капитана и неговата говоряща кукла Бай Тъньо.

В понеделник, 28 август,  Историческият музей ще открие в 11:00 часа изложбата „За честта и славата на България „, а вечерта, пак със съдействието на музея Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково ще се превърне в сцена за спектакъла „Илинден“ на Ловешкия театър.

В три поредни дни – 29, 30 и 31 август,  е традиционният Турнир по футбол на малки врати“ на спортен комплекс „Раковски “ от 18:00 часа.

В същия час във вторник, 29 август в лятната читалня на Градската библиотека ще бъде представена книгата „Марбас“ на акад. Васил Сгурев и инж. Пенко Ганев, посветена на историята на Западно Маришкия каменовъглен басейн.

„Нека да е лято“ е озаглавен концертът на Забавно духовия оркестър Димитровград  с диригент Митя Йорданов,  който ще започне в 19 часа в сряда, 28 август,  на Централната алея на града.

На голямата сцена на площад „България “ ще има други три концерта:  на група „Диана експрес“, на виртуозния кларинетист Иво Папазов и неговия оркестър „Тракия“  и на  младата звезда Михаела Филева, съответно на 31 август  и 1 и 2 септември, с начален час 20,30.

От 19:00 часа на 31 август на площад „Поезия “ ще бъде изтеглен жребият за участниците в играта „Опознай Димитровград, за да го обикнеш“- 2.

Наградите тази година са дронове.

В празничния 2 септември  на обяд ще бъде открит  новият Туристически информационен център  и ще бъде представен уникалният димитровградски календар, който  започва от 1 септември и завършва до 31 август следващата година. Той е богато украсен с репродукции на картини от Художествената галерия „Петко Чурчулиев „, а неговите дизайнер е синът на патрона на галерията, художникът Стефан Чурчулиев.

Вечерта  на тържествена сесия на Общинския съвет ще бъде връчен плакетът Почетен гражданин на Димитровград  на юриста Иван Русчев.

Като съпътстващи прояви от 31 август до 2 септември  в програмата тази година са включени  Алея на занаятите, която ще бъде отворена от 18 до 22 часа непосредствено до сградата на общинската администрация  и  Ножаро-ковашки  пленер пред Спортната зала „Младост“, където от 8 до 17 часа  майстори на занаята ще представят стари и съвременни техники на изработка на ножове.  От 20 август до 29 септември ще може да бъде видяна експозицията на Градската библиотека „Пеньо Пенев “  70 години в културния живот на Димитровград.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 23, 2023 06:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама