Дарителски кампании събират помощи за Турция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2023 11:37

Дарителски кампании събират помощи за Турция

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 февруари 2023 г., брой 6/1030, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Мощна спонтанна кампания за събиране на помощи за пострадалите след земетресението в Турция започна веднага, след като се разбра за трагедията, сполетяла комшиите.
На много места в градовете хората се самоорганизираха и започнаха да даряват.
Други, като кмета на Тополовград Божин Божинов и служители от ОбА, заминаха на терен да помагат.
Един от първите харманлийци, които отпътуваха за пострадалите райони, бе Владислав Стефанов. След разговор със свой приятел от Одрин, решил, че не може да бъде безучастен и потеглил.
Ето какво сподели той пред „Сакарнюз“: „Искахме да отидем в най-пострадалия град Кахраманмараш, но организаторите ни насочиха към друг, Елбистан (Elbistan).
Тук 50 на сто от сградите са разрушени или полуразрушени, а в здравите не живее никой. Температурата през деня е минус 10 градуса, а вечерта пада до минус 17. На много места хората са запалили огньове, за да се топлят.
Има създадена перфектна организация. Всеки един обект си има назначен началник от Турция и ако разберат, че има жив човек, идват парамедиците.
Има богати хора, които раздават пари на пострадалите.
На терен са доброволци от Египет, Щвейцария, има много испаноговорящи, лекари, парамедици, психолози и преводачи.
Раздават топли дрехи, храна, вода.“
До този град са пътували 15 часа, а през цялото време по пътя е валял сняг.

В понеделник, 6 февруари в 4.17 ч. сутринта Южна Турция бе разтърсена от трус с магнитуд 7,7 и епицентър в град Пазарджък, окръг Кахраманмараш. Засегнати са много градове в Турция и Сирия.
До четвъртък, 9 февруари, официално бе обявено, че загиналите са над 16 000.

Къде и как да даряваме за пострадалите?

Харманли
Веднага след земетресението Красимира Петрова и нейни познати от Турция обявиха кампания за набиране на средства и материали от първа необходимост.
Сборният пункт е на адрес: бул. „България“ 46 (срещу Пътното) в Харманли.
Най-нужните неща, които събират, са: са палатки, одеяла, спални чували, материали за първа помощ.
Има и други доброволци, като Tedi Hristozova, която във Фейсбук обяви: „Ако някой иска да дари нещо за пострадалите в Турция, до дни пак ще ходя и мога да занеса нещата!“

Тополовград
Кметът на Тополовград – Божин Божинов, с бизнесмена от Пловдив – Кирил Кочанджиев, замина в четвъртък сутринта за турския град Адана. С него е Иван Замов.
Божинов бе доброволец в КОВИД отделението в Ямболската болница и в Карловско, което пострада от наводнение.
Учителката Фани Кез, представител на „Национална асоциация на доброволците в Република България“, организира дарителска акция в СУ „Д-р Петър Берон“- Тополовград.Събраните помощи ще бъдат предадени на пострадалите.
Община Тополовград излезе със съобщение: „Информираме Ви, че в сградата на общинска администрация са поставени две кутии за дарения на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Всеки, които желае, може да остави своето дарение в тях или да изпрати SMS на 1466, това е кампанията на БЧК.

Свиленград
Oбщинa Cвилeнгpaд cъвмecтнo c „Haциoнaлнaтa acoциaция нa дoбpoвoлцитe в Peпyблиĸa Бългapия“ oтĸpи цeнтъp зa cъбиpaнe нa xyмaнитapнa пoмoщ зa пocтpaдaлитe oт зeмeтpeceниeтo в Typция и Cиpия.
Πoмoщи пoд фopмaтa нa нoви или дoбpe зaпaзeни oдeaлa, cпaлни чyвaли, шaлтeтa, пaлaтĸи, cпacитeлнo тepмo фoлиo, пoxoдни лeглa, възглaвници, чapшaфи, джoбни пeчĸи зa пaлaтĸи, мaлĸи гeнepaтopи, бaтepии, фeнepи, пaмпepcи, пpeвъpзoчни мaтepиaли, дeзинфeĸтaнти, тoaлeтни пpинaдлeжнocти, дaмcĸи xигиeнни мaтepиaли и дp. щe ce cъбиpaт в cпopтнa зaлa „Cвилeнгpaд” дo нeдeля, 12 февруари 2023 г., вĸлючитeлнo. Дapeниятa трябва дa ca дoбpe oпaĸoвaни.

Ивайловград
Община Ивайловград разкри пункт за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция. Той се намира в сградата на Детски комплекс на площад „Тракия“ и ще е отворен всеки работен ден от 08:00 до 17:00 часа.
В момента най-неотложни са нуждите от:
• нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;
• ново спално бельо – спални чували, одеяла, надуваеми легла;
• нови топли завивки;
• хигиенни материали (за лична хигиена).
Търсят се още: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.
Събраните дарения ще бъдат изпращани към областната организация на БЧК и транспортирани към пострадалите райони.

Минерални бани
В община Минерални бани събират дарения за пострадалите от земетресението в Турция. Необходими са дрехи, одеяла, ръкавици, памперси за деца и пари. Събраните дарения ще бъдат транспортирани до събирателния пункт в областния град Хасково, откъдето ще заминат за бедстващите райони в Турция. Събраните парични средства ще бъдат приведени директно по сметката на AFAD, правителствената Агенция за управление на бедствията в Турция.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:
IBAN: BG64UNCR76301078660913
За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия
Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Най-успешната кампания

Може би най-сериозната кампания за подпомагане създаде Манол Пейков от Пловдив. Неговата дарителска акция само за два дни събра над 600 000 лева.
С тях са купени пухени якета, пауърбанки, палатки, лампи-челници, родопски одеала от български производител в Белозем, вълнени чорапи – български, брашно.
Предстоят да купят ръкавици, якета, шалове, шапки, пуловери, чорапи, бельо (нов и за Турция, чисти за Сирия).
Пострадалите в Турция се нуждаят се одеяла, отоплители на газ за външно отопление, памперси, дамски превръзки, бебешка храна, печки на въглища, палатки, столчета и маси за къмпинг, походни легла, кърпи за еднократно ползване за душове, комплекти за първа помощ, вътрешно осветление за палатки с батерии, големи дюшеци и спални чували.
Сметката за дарения:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2023 11:37
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин февруари 12, 01:18

    Колко дарения събрахте за пострадалите от наводнението в Карловско, България, дами и господа дарители?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама