Дали се почиства добре Симеоновград, коментираха съветници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 16, 2024 08:17

Дали се почиства добре Симеоновград, коментираха съветници

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 02/1074, година XXl, 12 - 18 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Тема на дебатите на последната сесия на ОбС – Симеоновград бе дали градът се почиства добре.
Първият въпрос бе на Янка Чолакова от БСП, която попита защо сметката за сметосъбирането тази година е по-висока, при положение, че цените за ток са едни и същи през миналата и тази година.
Антоанета Трифонова, директор на дирекция ФСД, обясни, че от 1 януари имат сключен договор за сметосъбиране и сметоизвозване, който е на по-висока цена от предишния. „Към тази план сметка трябва да бъдат отчисленията по чл. 60 и 64 от Закона за управление на отпадъците, докато миналата година бяхме освободени от тях.
Увеличеният размер е и от неразплатените разходи, които останаха от миналата година.
Четвърти елемент са увеличените разходи за персонал в дейност „Чистота“. Хората, които работят там, са на минимална работна заплата, която от 1 януари се увеличава.“
Тя припомни на съветниците, че през декември са гласували увеличена структура на дейност „Чистота“.
Чолакова попита сметосъбирането не трябва ли да се извършва от фирмата, с която е сключен договор. Вторият ѝ въпрос бе къде се изхвърлят отпадъците, събирани от камиона на общината.
Директорът на дирекция ФСД обясни, че контейнерите си ги събира фирмата, а другото са територии за обществена ползване и те се обслужват от дейност „Чистота“ от ОбА. „Това задължение на общината ни е вменено по договора със сметопочистващата фирма „Волф“, обясни тя.
Общинската съветника настоя да получи отговор за сметището, където се изхвърля сметта сертифицирано ли е. Отговор ѝ бе даден от кмета Милена Рангелова. „Естествено, че не и попита: “Искате ли данъците ви да станат 300 лв?“
Съветникът Румяна Бозукова каза, че иска да види договорът с фирма „Волф“
„Той е на страницата на Общината в интернет“, уточни кметът Рангелова, а на въпроса дали се дублират дейности по сметопочистването отговори, че не се дублират.
Обобщението на Бозукова бе, че „има много заведения и магазини и от тях идват битови отпадъци, а това не са територии за обществено ползване. Събира ги нашето камионче. Изхвърля на нерегламентирано сметище, а след това се плаща то да бъде загробено. Това не е законна дейност, това е изземване дейността на фирма „Волф“, която е упълномощена да извърши сметосъбиране и събиране и сметоизвозване.“
Според нея ОбА трябва да направи стриктен анализ и това повече да не се позволява.
„Не е ли време да има една комисия да работи целогодишно по тези въпроси, защото е най-наболелият въпрос и аз бих искала да знам с какво ние, съветниците от новия мандат отговаряме пред населението от тази община.“
Отговорът на кмета Милена Рангелова: „Адмирирам желанието ви да бъдете помощ на администрацията, но не смятам за нужно точно вашата помощ и не смятам, че е с чисти подбуди. Разбирам намеците, но не търсете под вола теле. Хората си вършат работата”.
„Така не може да се води диалог, да пренебрегвате мнението на общински съветник, защото не го желаеш. Това не е нормално поведение на кмет“, бе заключението на Румяна Бозукова. На което пък кметът Рангелова отговори, че както си иска, така ще се държи.

Къде са хората от временната заетост?

“Хората от временната заетост ходят ли на работа, къде им са работните места. В трудовия договор е записано работно време и работно място?” Това бяха част от въпросите към кмета. Янка Чолакова каза, че не вижда тези, които вземат помощи, да работят, едва миналия месец забелязала десетина.
Тя попита още кога се чисти кв. „Злати дол“, където не е чистено от много време, а Общината имала 18 чистачи. Каза, че редовно минавали трактори с кални гуми, цапали пътя, а никой от тях не е наказан. Не се спазвала Наредбата на общината за опазване на обществения ред имало тротоари, по които не можело да се мине.

Отговори Милена Рангелова:
„Ако очаквате страничните улици да се чистят, това няма да стане. Чисти се пред магазини, гари, коси се, пръска се, но не всеки ден. Все пак трябва да се цени това, което правим с малкото средство, които имаме. Мисля, че сте съгласни, че има много да се желае за чистотата и 100 човека да са, пак няма да стигнат, като не се пази.“
За хората от Временната заетост уточни, че 40 часа трябва да изработят на месец и това може да е по един, два часа дневно. „Понякога ги пускаме акорд за три-четири дни да свършат определен вид работа. Знаете с какъв контингент работим – като дойде, като се вземе баничката, като се изпие кафето, докато го инструктираш, те минават двата часа”, обясни кмета.
За наказанията каза, че правят предписания, глобяват, но събираемостта в общината била около 60%.
„В момента данъците в България са пожелателни, честно казано. По кой начин аз мога да задължа някой да си плати, по никой. Само като почне да продава имоти, може да се задължи“, бе заключението на госпожа Рангелова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 16, 2024 08:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама