Готвено от магазина – срещу 20 ст. в опаковка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2023 08:27

Готвено от магазина – срещу 20 ст. в опаковка

Акценти

  • Големите вериги взимат пари за пластмасови и за биоразградими кутии
  • Таксуват по 20 ст. хартиени и полиетиленови пликове
  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 февруари 2023 г., брой 5/1029, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

По 20 стотинки за опаковка на храна от топла витрина вече взимат някои от големите търговски вериги. Това се извършва от началото на годината и е съгласно Наредбата за намаляване на въздействие на определени пластмасови продукти върху околната среда.
Над самите витрини има поставени мини постери на стойки с надпис „Заедно за по-малко пластмаса и по-чиста природа“.
Под него има снимки на два вида опаковки, които ще се заплащат.
Едната е на бяла опаковка, а под нея е написано „За всички видове биоразградими опаковки от 100% растителен произход за еднократна употреба, 1 бр. 0,20 лв.“
До нея има друга снимка – на прозрачна опаковка, а надписът е: „Всички видове пластмасови опаковки за еднократна употреба, 1 бр. 0,20 лв.“.
От тези обяснения става ясно, че и двете опаковки, и биоразградимата, и пластмасовата, се третират като замърсители и затова ще трябва да се плаща за тях.
Каква е логиката, след като едната се разпада в природата, а другата я замърсява, не е ясно.
С това изненадите не свършват.
По 20 ст. ти взимат и ако храната не е поставена в такава опаковка, а в хартиен или полиетиленов плик.
Купуваш маслини в найлон и на касата + 20 ст.
Купуваш кюфте в хартиена опаковка, пак плащаш 20 ст.
Това не е обявено писмено и клиентите разбират за него на касата.
Продавачите трябва да спазват правилата, които са им наредени и им е забранено да поставят тези продукти в други опаковки, вкл. и в донесени от клиентите.
От онлайн платформата „Ние, потребителите“ са проучили, че сред веригите има и такива, които предоставят възможност на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат поставени избраните от тях продукти. Контролни покупки за целите на изследването от магазини с налична опция „кутия на клиента“ показали, че се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта, като се изважда теглото на опаковката (тара) – съответно тя не се таксува на цената на съдържанието в нея.

Явно, че ако има желание, въпреки налагането едностранно на този „иновативен“ подход, все пак има някакво решение.
Мотивът на големите търговци за новото таксуване е: „Използването на пластмасови продукти за еднократна употреба застрашава водните екосистеми. БИЛЛА Българя подкрепа усилията на Европейския съюз за намаляване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба. Нерегламентираното изхвърляне на пластмасови продукти за еднократно употреба и/или изхвърлянето им на неразрешените за това места след крайната има употреба има вредно въздействие върху околната среда.“ Написали са го на постери.
Там обаче не обясняват как пластмасова опаковка, в която се поставя храна, замърсява природата, а такава, в която има домати „чери“, например, няма въздействие върху екологията.
На нея не се начисляват 20 ст.
Това е другата изненада на загрижените за природата недосегаеми вериги.
От онлайн платформата „Ние, потребителите“ определят това като некоректни практики, при които веригите за хранителни стоки използват „зелена вълна“ за лоши търговски прийоми.

Подходът за всеки продукт от топлата витрина потребителите да бъдат задължавани да си купуват опаковки от по 20 ст., които съвсем скоро изхвърлят, не кореспондира с посланията за устойчиво намаляване употребата на пластмаса и насърчаване на прехода към кръгова икономика и щадящо природата отговорно поведение.
В тези случаи целта по-скоро е да бъдат продадени залежалите количества пластмасови опаковки от този вид, които ще останат разрешени само до края на тази година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2023 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама