ГЕРБ, БСП, ДПС и „Възраждане“ си разпределиха “общинската баница”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2023 08:31

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Възраждане“ си разпределиха “общинската баница”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 43/1067, година XX, 17 - 23 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Оформилото се мнозинство от ГЕРБ, БСП, „Възраждане“ и ДПС в Общинския съвет на Харманли гласува единодушно спуснатите му състави на Постоянните комисии. С 19 „за“ от 21 съветници, безмълвните избраници на електората вдигнаха ръка и узакониха докладната на председателя Ангел Цанков.
Единственият дебат бе за председател на Комисията по просвета и култура. Стоян Желев от ПП и ДБ предложи Светлана Николова, която има издадени няколко книги, много национални награди за литература, да оглави тази комисия, но статуквото не разреши.
Статуквото одобри брокерът на недвижими имоти Диляна Комитова, която на млади години е играла в танцовия състав на читалището, да бъде председател на Комисията по просвета и култура.
Тъй като всяко участие в комисии се заплаща, хората, които са правили списъците, са предвидили най-лоялните да участват в няколко. В разпределението на комисиите е отредено за поддръжниците на статуквото ГЕРБ, БСП, „Възраждане“ и ДПС да участват в по няколко, а на опозицията – по една.
Например, Диляна Комитова е в три, което означава стотачки, Любомир Андреев също ще си увеличава сметката от общинските пари от три участия. Росица Христозова от „Възраждане“ е в две. Стоян Желев и Светлана Николова от ПП и ДБ са членове само в една.
За заместник-преседатели на новия ОбС статуквото избра Любомир Андреев от БСП и Сезгин Мустафа от ДПС. Първите думи на червения неуспял кандидат-кмет бяха да пожелае на Мария Киркова успешен трети мандат и макар че партията му е в опозиция, той обеща да работи за нея.
Колко ще струват на бюджета?
През следващите четири години всеки един съветник ще взема месечно от 600 до 800 лева, за да извършва обществено полезна работа в рамките на 3 или 4 часа месечно. Заместник-преседателите на ОбС ще се разписват за около 1000 лева на месец.
Заплатата на съветниците се определя от средната на Общинска администрация, а за участието си в постоянни комисии също се получават пари.
Сметката показва, че за четири години от парите на данъкоплатците всеки един от тях ще получи близо 30 000 лева.
В началото на януари 2022 година по предложение на тогавашния съветник от „Воля“ Галина Славова заплатите бяха увеличени от 20 до 50%.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2023 08:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама