Георги Първанов: „Важно е изборите да се използват като шанс за налагане на кадри на хора които могат“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 2, 2014 08:19

Георги Първанов: „Важно е изборите да се използват като шанс за налагане на кадри на хора които могат“

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", Брой 16/569/1424 от 25 април 1 май 2014, година ХII

Свързани публикации

В средата на месеца Георги Първанов, президент на България от 2012 до 2012 година дойде в Харманли, да подкрепи новосъздаващата се структура на политическата формация Алтернатива за Българско Възраждане (АБВ).

Вие сте помагали на харманлици, мислите ли, че те ще ви подкрепят на изборите?

Винаги съм бил ангажиран с проблемите на Харманли. Наистина, когато се е налагало на някои от институциите да се ангажира аз съм се опитвал да съдействам поне пред изпълнителната власт, пред парламента и очаквам харманлийци да ме подкрепят, защото в крайна сметка хората са тези, на които ние сме помагали и които би трябвало да знаят за това.

Очаквам те да вникнат в идеите, които ние обявяваме в името на Алтернатива за Българско Възраждане (АБВ). АБВ е нова формация но с ярки имена като Ивайло Калфин, Генерал Михов. Тук в региона е Минко Ангелов и това се хора, които са се доказали и като професионалисти и като почтени порядъчни граждани. Така че мисля, че ще има една  сериозна подкрепа за региона като цяло и в Харманли.

Защо се наблюдава такава отмъстителност към хората, които се ангажираха с АБВ?

Аз не искам да влизам в преки коментари. Да наистина създаде се впечатлението за един реваншизъм за търсене на сметка на много хора, които се ангажираха и проявиха съпричастност към АБВ. Времето ще покаже кой е бил правият. Аз смятам, че промяна в левицата трябва да стане. Онези, които я искат трябва да подкрепят АБВ, защото ние сме и един от  начините, своеобразен шанс да се катализира промяната вътре в самата социалистическата партия. Има много хора в това число и в Харманли, аз съм говорил с мнозина, които искат тази промяна да стане, но аз осъзнах, че без да го има този катализиращ момент какъвто ще бъде АБВ отвън това не може да се случи. Най-важното беше промяната в държавата, затова мнозина не искат нито ГЕРБ, нито БСП. В АБВ е нещо по различно. Нещо, което да не е свързано толкова с идеологията, колкото с голямата кауза на родолюбието с идеята за съхраняване на българското. Ето тука си говорим за подкрепата на българското производство, като се започне от създаването и развитието на български предприятия и се свърши с зеленчукопроизводството с земеделието. Ето това са политики с които ние ще бъдем ангажирани и хората могат да разчитат на нас.

Издигането на Делян Пеевски за кандидат евродепутат  не се приема еднозначно от обществото.

Смятам че това е една провокация към българският избирател. Това идва да покаже зависимостта на управлението от един кръг, в който Делян Пеевски играе ключова роля. Нещо повече, аз определено смятам, че с една такава номинация и евентуално избирането си ще покажем и на Европа, че Делян Пеевски е своеобразната емблема на това управление. Той в концентриран израз изразява същността му и надявам се хората да го разберат. И така както лятото мнозина протестираха на жълтите павета, този път се надявам да има хора, които да изразят своето несъгласие чрез масовото гласуване на изборите. Да не чакат някой друг да им реши въпроса. Да не подценяват значението на евроизборите, защото не са просто начин да изпратим някой в европейския парламент. Тези избори са избор на пътя по който България ще върви в близките години.

Какви са шансовете ви да имате избран депутат?

Знаете ли аз някак си не приемам изборната кампания да върви по тези непрекъснати сметки на социолозите, които на всичкото отгоре играят една манипулативна игра, тъй като сега е времето да припечелят някой лев или пък на политиците на лидерите, които непрекъснато смятат броя избиратели и броя депутати. Нека не гледаме толкова прагматично, грубо прагматично на изборите. Важно е изборния процес да се използва като шанс за отстояване на идеи на визия за налагане на кадри на хора които могат. Иначе аз разбира се нямам да избягам от вашия въпрос, смятам че АБВ има реалната възможност не просто шанс да спечели двуцифрен резултат в проценти смятам че ние трябва да се борим за спечелването на изборите каквото и да означава това за в брой депутати.

Реагираха ли правителството адекватно на кризата между Русия и Украйна?

Не само правителството, всички институции реагираха не адекватно. Всички партии в парламента може би с изключение на една бяха неадекватни. Парламентът не можа да изработи както в Чехия своя позиция, както в Унгария, Кипър с която да се закове българското виждане по този въпрос вместо това се изработи една позиция в президентството, която е най- антируската позиция в цялата нова история на България подкрепена от другите партии в това число. Изненадам съм и от реакцията на  социалистическата партия. Никога БСП не е била толкова анти руска в своята политика и това ще им изиграе лоша шега, защото ние знаем, че избирателите и членовете н а партиите от левицата винаги са настроени добронамерено към Русия към руския народ и държава. АБВ беше много категорична в това да не се допускат санкции, защото те са несправедливи и това което ние казахме преди всички, затова че въпросът за Крим вече е една реалност за мое голямо удовлетворение. Буквално тези дни го повтори, макар че той едва ли го е видял от нас- Мартин Шулц –  кандидат на председател на европейската комисия. Това е позиция, която за мен звучи много солидно. Жалко е че българските социалисти останаха на едно друго виждане.

Тодор Тодоров е нов в политиката, ще му помагате ли?

Ще си помагаме взаимно с едно осезателно присъствие тук. Освен мен в града и в общината ще се проведат срещи с други наши кандидати и членове на ръководството на формацията. Сигурен съм, че Ивайло Калфин ще намери начин да контактува с бизнеса и гражданите. Генерал Михов по свое му ще даде своя принос. Хубавото е това, че някои от младите хора в листата, млади перспективни, надеждни  също ще се включат в кампанията. Изпитанието е сериозно, но си струва. Това е една кауза, която за мен е въодушевяваща, мобилизираща и ние ще направим всичко, за да можем и в Харманли да имаме добър успешен резултат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 2, 2014 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама