Газът и ядрените дейности на път да бъдат признати като екологично устойчиви икономически дейности

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2022 16:21

Газът и ядрените дейности на път да бъдат признати като  екологично устойчиви икономически дейности

Европейският парламент отхвърли предложението за противопоставяне на включването на ядрената енергия и природния газ като екологично устойчиви икономически дейности.

На пленарната сесия на 7 юли в Страсбург 278 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията, 328 „против“ и 33 „въздържал се“. По този начин се дава право на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ да бъдат включени (при определени условия) в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

За да може Парламентът да наложи вето върху предложението на Комисията е нужно абсолютно мнозинство от 353 членове.

Ако Парламентът и Съветът приемат предложението до 11 юли 2022 г., делегираният акт за таксономията ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023 г.

Припомняме, че 14 юни членовете на ЕП от Комисията (по икономически и парични въпроси и Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните) приеха възражение срещу предложението за включването на определени дейности в областта на ядрената и газовата енергетика в списъка на екологично устойчивите икономически дейности=

Eврокомисията прие Делегирания акт за таксономията на 9 март 2022 г. В него се предлага включването, при определени условия, на определени дейности в областта на ядрената и газовата енергетика в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т. нар. таксономия на ЕС.

След гласуването привърженици на „зелените“, която бяха сред публиката, отправиха неодобрителни възгласи към депутатите, станаха прави и показаха фланелки на които пишеше betrayl (предателство).

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2022 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама