В Харманли КТБ само приема пари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 4, 2014 08:41

В Харманли КТБ само приема пари

Офисът на Корпоративна и търговска банка (КТБ) в Харманли на площад „Възраждане“ от миналата седмица е затворен. Персоналът ходи на работа, но в него не се допускат клиенти. Вместо това на вратата има уведомление от квесторите към тях, че временно са спрели работа и те няма да имат достъп до сметките си. Обещават, че когато е възможно да разполагат с парите си, ще бъдат уведомени чрез медиите. Гражданите ще имат достъп до трезорите си при специални условия, а онези, които имат кредити от тази институция, ще могат да ги погасяват, тъй като банката не е изключена от разплащателната система.
През миналата седмица БНБ обяви решението си да я постави под особен надзор. След това от там обявиха, че нейно дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“, също ще бъде под специално наблюдение на квестори.

Има много местни бизнесмени и граждани, които държат пари в КТБ, но сега не могат да ги ползват. За разлика от други градове пред офиса в Харманли нямаше опашки, а само минаващи клиенти, които четяха поставените съобщения. Отвътре ги гледаха безсилни служители, които не можаха да им помогнат с нищо.

1.3 млн. лв. за проекти на община Харманли са блокирани в банката

В средата на седмицата БТВ излезе с новината, че проектите за канализация, водопровод и асфалтиране на три села, по които община Харманли работи от две години и чака над 7 милиона лева, е пред провал заради блокирани средства в КТБ. „Има риск да не се направи авансово плащане, което по договор нито за изпълнителя, нито за възложителя е приятно”, каза кметът Михаил Лисков на последната сесия на ОбС в сряда, 25 юни. Той отговори на въпрос на Наталия Пачеманова, като отрече да е казвал по-добно нещо. „Много, много на телевизиите не трябва да се вярва, защото те извадиха от контекста и пуснаха това, което тяхната политика им диктува“, бяха думите му. Според него вярното е, че общо проектите са за 7 милиона и те са за Бисер, Лешниково и Орешец.
„Ние кандидатствахме с идейни проекти, а условията на договора е, че те ще финансират 10%, а след представянето им на процедурата ще предоставят на общината останалите 40%. Фонд „Земеделие“ финансира тези проекти с 50% авансово и 50% след приключване на проектите. Ние в момента имаме милион и 300 хиляди, тоест само 10%. При представянето на изиграната процедура пред фонда, те ще преведат останалите пари за стартиране на договора, което е напълно достатъчно. В 10-дневен срок общината трябва да преведе 20% от аванса на фирмата-изпълнител. Седемте милиона са във фонд „Земеделие“ а не в КТБ“, каза кметът Лисков.
Според него, парите на общината, които са блокирани в банката, са нищожни – по разплащателна имали 15 хиляди, а в набирателна 20 хиляди. От общината вече са открили нови сметки в Първа инвестиционна банка, където са и тези на училищата и дейност „Чистота“. Той каза, че там ще получат субсидиите от държавата и други плащания.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 4, 2014 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама