В Харманли големите магазини разреждат малките

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2008 16:19

В Харманли големите магазини разреждат малките

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", 52 (306), година VI, 29 декември 2008 г. - 4 януари 2009 г.

Свързани публикации

Експанзия на магазини от големи вериги не подминава е провинциалния Харманли. Преди две седмици тук отвори врати магазин от веригата ДОМО. В петък, 19 декември след концерт на фолк певицата Галена се откри и магазин от веригата БИЛЛА.

След дълго чакане и отлагане се очаква да започне и строежа и на друг от веригата ,,Плюс”. Разбира се, не може да се очаква тук да дойдат и други вериги защото тяхната пазарна ориентация е към много по-големи градове, но за Харманли засега това е достатъчно.

Темповете, с които се строеше БИЛЛА в Харманли зашеметиха всички. Такова бързо строителство не е виждано и през социализма, когато имаше бригади за да се спази пусковия срок. Всеки ден тук работеха от 50 до 100 строители, които променяха обстановката буквално с часове. Направиха нов таван, нов под, асансьори , изградиха се наново ВиК, климатични инсталации. За отбелязване е, че пловдивската фирма, който строи нае местни подизпълнители. Сред тях не са само общи работници, а специалисти. Това създаде работа за много хора. Търговското оборудване и стоките бяха докарани преди 10 дни, а охрана следеше зорко денонощно над него.

Как реагират на случващото се в търговския сектор малките магазини?

На първо време ще си помислят, че това е поредния открит магазин. Много от тях се самоуспокояват, като си въобразяват, че цените им ще са по-високи от техните и ще си останат конкурентноспособни.

Отварянето на нови големи търговски обекти неминуемо ще окаже натиск върху дребните търговски обекти. Навлизането на утвърдени търговски имена изтиква от сферата на търговията местните. Например след откривате на ,,Зора” и “Волта” от пазара изчезнаха малките магазинчета, които продаваха бяла и черна техника. Преди това те бяха 5 или 6. Мнозина бяха скептици при идването на Офис 1, но той успя да се наложи с упорит труд и постоянство. Ако дойде и друг подобен магазин местните книжарници ще изчезнат напълно.

Подобно бе положението и бензиностанция, изградена на изхода на Харманли за Тополовград. Собствениците й се надяваха на многото коли, които минаваха по магистралата. Не се получи. Продадоха я на „Лукой“л и сега заработи добре.

Освен че ги изтласкват от търговската ниша големите вериги дърпат и персонал от малките търговски обекти. През септември БИЛЛА обяви конкурс за подбор на персонал и над 100 човека се явиха на него. Повечето са работили преди това в магазини и имат опит в тази сфера. След заработването му в него ще работят над 30 човека, някои от . които преди това са били в малки магазини и имат опит.

Макар че заплащането в големите вериги не е от най-атрактивното много хора се натискат да за работа тук. Причината е, че тук има по-голяма сигурност, отколкото в малките обекти.

Но една беда никога не идва сама. Освен ценен персонал малките играчи ще загубят и от продажби. Около центъра има десетина хранителни магазина, а преди два месеца даже отвориха и супермаркет. Те ще изпитат сериозни затруднения от присъствието на Билла. До нова година това няма да се отрази на оборота, но още през първите месеци на 2009 ще се усети рязкото му намаление. От една страна тези месеци са традиционно слаби за търговия, от друга големия магазин ще им вземе клиентите. Добрата новина е, че всички помещения където са им магазините им могат да бъдат преустроени в нещо друго. Повечето и без това не са пригодени за това.

Има и трети фактор, който ще повлияе отрицателно на местните търговци. Някои заведения в града са готови да купуват стоки от Билла, защото могат да си вземат след това ДДС-то. За зеленчуци например никой магазин не дава фактури с добавена стойност, просто защото взима зеленчуци директно производители без документ.

Какво се случи след отварянето на Билла в Свиленград?

Както се очакваше тълпи от народ се стече да присъства на зрелището. Пред магазина и автогарата пя Малина, а след това тълпата се втурна да щурмува магазина. Организаторите се бяха погрижили да им осигурят интересни стоки на достъпни цени. Имаше пухкави хлебчета за 10 ст. Торбичките бяха без пари и други залъгалки. На другия ден целия град пожълтя от торбичките им. Всеки втори носеше такава.

На другия ден хлебчетата станаха 20, а на третия 34 ст. Торбичките вече се продаваха по 25 ст.

Имаше и доста опити за кражби от магазина, които охраната успя да залови.

Един бърз поглед за опитно око показва, че цените не са по-евтини от местните магазини. Зеленчуците са с 10 – 15 % по скъпи от тези на пазара. За сметка на това има голямо разнообразие.

Това, на което хората в малкия град ще се радват, е че при тях има голямо разнообразие. 15 вида кисели млека, толкова салати, 10 и повече рибни салати,

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2008 16:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама