В с. Иваново изстрелваха чавги на Сирни Заговезни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2022 10:55

В с. Иваново изстрелваха чавги на Сирни Заговезни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 10 март 2022 г., брой 9/987, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

При отбелязването на Сирни заговезни в село Иваново най-радостни и щастливи бяха децата. Празникът бе отбелязан ден по-рано, на 5 март, и на поляна край селото се бяха събрали много хора, облечени в народни носии.
Той започна с обичая „Хамкане“, при който варено яйце или халва, висящи на конец, трябва да се захапят, но без помощта на ръцете. Най-младите участници се забавляваха искрено.
След него на поляната бе запален голям огън и всички се събраха около него, за да изстрелват чавги (перници). Те представляват вид малки стрелички с дължина 13-25 см и дебелина /диаметър/ 10-20 мм с малки крила, подобно на ракета. Забиват на пръчка и се държат на огъня докато крилцата (ушите) им се запалят. След това с махово движение пръчката се удря в друга, при което чавгата отлита нависоко и оставя огнени следи.
На-много се забавляваха децата, а някои от тях се научиха да ги мятат.
Възрастните им обясняваха, че преди изстрелването трябва да си пожелаят нещо и ако чавгата отлети надалече, желанието ще се сбъдне.
За доброто настроение свири Руси Стайков, а Станислава Росенова пя народни песни.
Празникът Сирни заговезни в село Иваново се отбелязва през последните три години благодарение на усилията по неговото възстановяване от кмета Нели Митева и самодейци от местното читалище „Христо Ботев – 1925“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2022 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама