В Симеоновград за ремонт е наред Главната улица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 19, 2024 07:28

В Симеоновград за ремонт е наред Главната улица

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 18/1090, година XXl, 10 - 16 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

С близо 600 000 лева ще ремонтират главната улица на Симеоновград. Предвижда се извършване на строителни и монтажни работи на пешеходната зона на ул. „Търговска“, от о.т. 609 до о.т. 611. Площта на територията е 1157 кв.м.
В обществената поръчка е записано, че е изработена цялостна концепция с визия, съобразена с изискванията на новата градска среда и настъпилите промени във времето.
В момента съществуващата настилка на улицата е от бетонови тротоарни плочи, а парковото обзавеждане и осветителите в голямата си част са компрометирани и често са обект на вандализъм.
По новия проект се предвижда изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, подмяна на настилките, поставяне на паркови елементи и оборудване, монтиране на енергоспестяващо осветление, изграждане на подземна техническа инфраструктура, осигуряване на достъпна архитектурна среда.
„Търговска“ ще има стъпаловидни тераси в централната част на улицата и ще се оформи живописно решение, заобикалящо съществуващите дървета. Около тях ще има кръгли дървени пейки, обособявайки кътове за почивка.
В южната част на улицата ще се изгради композиция от фонтани, вградени в настилката.
За разлика от Харманли, където площада го направиха с оцветени бетонни блокчета, в Симеоновград за цялата площ се предвижда настилка от термолющени гранитни плочи 30/60см с дебелина 2см, в два цвята – бяло и сиво. Бордюрите при улиците и около дърветата ще са също от такъв материал. За атракция се предвижда напречно на улицата монтирането на метална арка, на която да се поставя празнично декоративно осветление.
В проекта стоят подписите на главен проектант арх. инж. Валентин Маринов и проектант арх. Лилия Лозева
Обществената поръчка се финансира със средства от МРРБ. Крайният срок за подаване на документи е 17 май 2024 г.

Ремонтът на тази не чак толкова разбита зона идва в момент, когато избирателите на кмета Милена Рангелова живеят при най-ужасни условия. Симеоновград има няколко квартала, където в мизерни условия живеят хора от ромската общност. Там няма канализация, течаща вода, жилищата са паянтови, децата не ходят редовно на училище, извършват кражби. Местната управа, която дълги години разчита на гласовете на този етнос, досега не е направила нищо, за да подобри живота им.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 19, 2024 07:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама