В Свиленград закриват Червеното училище, в него се настанява Библиотекарския

Сакарнюз
От Сакарнюз март 30, 2024 09:02

В Свиленград закриват Червеното училище, в него се настанява Библиотекарския

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 13/1085, година XXl, 29 - 04 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Свиленградското НУ “Христо Попмарков”, по-известно като Червеното училище, където е преподавал Иван Вазов, ще бъде закрито от 1 август 2024 г. Това реши по време на редовното си заседание тази седмица ОбС-Свиленград. Докладната бе приета със 17 гласа “за”, 1 “въздържал се” (Георги Илиев – БСП) и 1 “против” (Марияна Иванова – “Възраждане”).
Предназначението на сградата няма да бъде променено. През септември тя ще приеме първите си студенти. Към Общината има отправени предложения от два университета – Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР).
През 2021 г. кметът на общината Анастас Карчев и ръководството на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) се договориха в Свиленград да се открие филиал. В тази връзка е подготвен Меморандум за сътрудничество между Община Свиленград и Университета, който е известен като Библиотекарския.
С меморандума двете страни декларират съгласието си за сътрудничество. Целта е да се създаде интензивна комуникация и координация за откриване на филиал на университета в Свиленград.
В докладната си до Общинския съвет кметът Карчев обосновава необходимостта от откриване на такъв филиал с приетия План за интегрирано развитие на община Свиленград в периода 2021 – 2027 г. (ПИРО), съобщава „Старият мост“
В меморандума се предвижда Общината да предложи подходящ сграден фонд в град Свиленград за откриване на филиал, а Университетът по библиотекознание и информационни технологии да предприеме действия по неговата акредитация по Закона за висшето образование.
Разкриването му бе обещано преди години от депутата Георги Станков.

Името на УниБИТ много често се използва като място, където се дърпат тайно конците на държавата и се свързва със задкулисието в България и с Ахмед Доган.
Негов ректор е Стоян Денчев, професор доктор на икономическите науки. Той е сътрудник на Държавна сигурност от 08.07.1988 г. до 1990 г.
Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева пред БНТ заяви, че група около Библиотекарския институт и ДПС контролират сектор „Сигурност”, а там ги обучават най-дискредитираните шефове на сектора и най-дискредитираните служители на бившата Държавна сигурност.

Сакарнюз
От Сакарнюз март 30, 2024 09:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама