В рисковите секции най-много обичат Емил Радев и Георги Станков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2021 09:16

В рисковите секции най-много обичат Емил Радев и Георги Станков

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/950 година XVIII, 14-20 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Най-много избирателни секции в риск има в Многомандатен избирателен район /МИР/ – Хасково. От общо 888 в цялата страна, тук те са 141. Това показва изследване на Института за развитие на публичната среда. Хората в тази институция са направили анализ на изборното поведение на гласувалите за парламент през 2013, 2014 и 2017 година и установили изкривяване на електоралното поведение. „При тези секции се открояват сериозни отклонения от общите резултати в съответните населени места и райони”, е тяхното заключение.
За последния вот през април 2021 година те не са публикували свои проучвания, но от кратък анализ на „Сакарнюз“ за резултатите на последните избори за Европарламент и Народно събрание могат да се направят заключения, че две личности в някои секции са предпочитани много повече, отколкото в други. В тях гласоподавателите обичат най-много Емил Радев За Европарламента/ и Георги Станков / Народното събрание/. Те са предпочитани в секции с преобладаващо ромско население в Харманли и Свиленград, Любимец и Симеоновград, като в Любимец любовта към тях е зашеметяваща.

Емил Радев е от Варна, в Хасковския район е слабо познат,

не е присъствал на никакви официални мероприятия, за разлика от Георги Станков, който е от Любимец. Сред хората последният е известен с това, че непрекъснато обикаля из министерства, институции, агенции и търси подкрепа и средства за развитие на този край.
Какво обаче кара ромите да гласуват преференциално за Радев е обществена тайна, а за нея обясниха доволни собственици на хранителни магазини около изборите.
В Свиленград при евроизборите през 2019 г. в секция №2 от 60 гласували за ГЕРБ, Радев има 27 преференции, в секция №3 от 61 за ГЕРБ – те са 27, в 21-а секция от 82 гласа за ГЕРБ, за варненския юрист преференциите са 49, в 27-а от 135 гласа за ГЕРБ, 73 са за Радев.
В Харманли в 4-а секция от 141 гласа за ГЕРБ, 46 преференции са за Радев. В секция №5 от 276 гласували, за ГЕРБ са подадени 74 гласа, а преференциите за този кандидат депутат са 21. В урната на секцията на стадиона за ГЕРБ са по-дадени 58 бюлетини, от които 30 са с преференция пак за него.
В Симеоновград, където ромите са слабо грамотни, преференциите са по-малко, но недействителните бюлетини повече. В 5-а секция от 307 гласували за ГЕРБ, 25 са с преференция за Радев, а 17 са недействителни.
И тук ромите не са чували за този човек, но на ръката им няколко дни след изборния ден стоеше написания с химикал номер бюлетина.
В Любимец в 5-а секция от 218 гласове за ГЕРБ, 140 са за Радев.

Евроизборите бяха един вид репетиция преди по-важните, парламентарните.

При тях схемата се повтори.
През април 2021 година в 5-а секция в Любимец, където председател е Таня Станкова, от 275 гласа за ГЕРБ, 273 са с преференция за кандидата за депутат, баща ѝ Георги Станков.
В с. Лозен от 85 гласоподаватели 100% са за него, а в Йерусалимово от 33-ма гласували, 32 са преференциите за Станков.
Господин Станков е от този град и като ГЕРБ активист, и като депутат е допринесъл за развитието на общината и това вероятно е израз на благодарност към свършеното от него.
В Харманли в секцията на училище „Отец Паисий“ гласоподавателите са раздвоени между ГЕРБ, който има 96 бюлетини и 35 преференции за Станков. За ДПС гласовете са 45. В тази секция гласуват предимно роми, които се самоопределят като турци. Техни тартори им помагат финансово за това преди избори, дори ги водят с колите до секциите.
В друга секция, тази на стадиона, от резултатите става ясно, че обичат само ДПС. Там от 275 гласували, 146 са за тази партия. В секция №20, до другата ромска махала, от 156 гласували за ГЕРБ, 55 са преференциите за Станков, а 27 бюлетини има за ДПС.
В Свиленград в 23-а секция, на Гарата, от 164 гласа за ГЕРБ, 95 са преференциите за Станков. В секция №27 от 231 гласували за ГЕРБ, 123 са преференции за него, а в 1-ва секция от 135 бюлетини за ГЕРБ, преференциите са 91, пак за този кандидат-депутат.
В Симеоновград, където доминиращите избиратели са роми, в 1-ва секция от 135 бюлетини за ГЕРБ, 91 са с преференции за Станков, в 27-а от 231, 123 са за Станков. В 22-ра секция, където българите са повече, от 146 гласували за ГЕРБ, преференциите за Станков са само 19.

Какво е общото от всички изброени случаи? Това, че огромна част от тези преференции са на хартиените бюлетини.

Дали броят на преференциите, отбелязан в протоколите, съответства на този от бюлетините в чувалите, е съмнително, според някои членове на комисии, представляващи други партии. Те обаче не протестират, защото не ги интересува как ГЕРБ ще си разпределят спечелените гласове.
В по-малките избирателни секции тактиката бе друга. Там бяха „купени“ всички членове на комисиите, за да си затворят очите при попълване на протоколите.
За да се отворят чувалите с хартиените бюлетини, трябва да има съдебно решение. То може да бъде дадено, само ако има сериозно искане за касиране на изборите. За такива досега не е сигнализирано, така че тайната ще си остане в чувалите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2021 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама