В община Харманли вдигнаха имуществените данъци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2022 09:44

В община Харманли вдигнаха имуществените данъци

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 17 декември – 6 януари 2021 г., брой 1/979 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

С около 30% се увеличава данък „сгради“ в община Харманли. Това решение взе мнозинството в Общинския съвет на последната си сесия за миналата година, която се състоя онлайн.
Като причини за увеличаването в докладната си кметът Мария Киркова посочва, че някои имуществени данъци не са променяни от 2008 година, а други от 2013-а. В същото време разходите, които прави Общината, свързани с предоставянето на вменените й публични услуги във всички сфери, са се завишили многократно. Като основни примери дава увеличените разходи за електроенергия, вода, горива за отопление и МПС, повишени разходи за издръжка на персонала зает в местните дейности.
В приетата докладна се посочва данъкът върху недвижимите имоти да бъде увеличен с 0,5 промила за жилищни и нежилищни имоти на населението и фирмите и да стане 2,0.
Другото предложение бе промяна в данъка при придобиване на имущество, но само в частта за придобиване по възмезден начин, като от 2% да стане 2,5%.
От справките, предоставени към докладната, става ясно, че собственик на апартамент от 61 кв.м в Харманли, с данъчна оценка от 14 255 е плащал 10,69 лв., а през 2022-ра ще даде на общината 14,25 лв.
При къща с разгъната застроена площ /РЗП/ 120 кв.м и гараж 22 кв.м с дворно място 356 кв.м в града, оценена на 42 432 лв. данъкът от 31,82 лв., става на 42,43 лв. и увеличението е 10,61 лв..
От опозицията припомниха на кмета, че в предизборните си обещания е заявила, че няма да увеличава данъците, а сега се отмята от думите си.
„Нямам навика да се отмятам. Нека гражданите да преценят дали имаме нужда да увеличаваме“, бяха думите на харманлийския градоначалник.
Такса „смет“ за тази година остава непроменена, но тя се определя въз основа на данъчната оценка, която вече е по-висока. Това ще донесе и допълнителни разходи за домакинствата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2022 09:44
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Станков януари 10, 19:07

    Това сигурно за да може да си вдигнат заплатите и тая общинската охрана дето нищо не прави да се разхожда още повече с нашите пари.Но нали си мълчим.Кметицата и е време да си ходи

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама