В навечерието на 24 май в Свиленград наградиха просветни дейци

Сакарнюз
От Сакарнюз май 31, 2024 21:20

В навечерието на 24 май в Свиленград наградиха просветни дейци

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 21/1093, година XXl, 31 - 06 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Калина Райкова

Ежегодните награди на община Свиленград за образование „Учител на годината” и „Ученик на годината” и отличие „За заслуги към културното дело” за 2024 година бяха раздадени в навечерието на 24 май.

Учител на 2024 година в гимназиален етап на училищното образование е Цветана Костова – преподавател по руски език в СУ „Д-р Петър Берон“. Магистър със специалност “Руски език”, с втора специалност “Български език и литература”. От три години провежда допълнителни занятия по български език с ученици от Украйна и Киргизстан и допринася за интегрирането им в училищната и социалната среда. Подготвя ученици за Националното външно оценяване по български език и литература и държавните зрелостни изпити по руски език. Възпитаниците ѝ се представят отлично на изпити за постъпване във висши учебни заведения и получаване на сертификат за владеене на руски език.
В тази категория също бе номиниран учителят по история в ПГССИ „Христо Ботев” – Стефан Димитров.
Наградата „Учител на годината в прогимназиален етап” получи Христина Шидерова – учител по български език и литература и английски език в ОУ „Христо Ботев“ – село Левка. Тя е защитила най-високата първа квалификационна степен. Много ползотворни в работата ѝ за развиването на езиковата компетентност са методите “Дискусия”, “Дебати”, “Работа в малки групи”, “Работа по проект”. Участва в кръгла маса на тема: „Какво е да не разбираш езика на училището?“ по повод 150-годишнината на училището, насочена към деца, за които българският език не е майчин. Координатор е на проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ и проект „Успех за теб“ на Министерство на образованието и науката. Инициатор е на училищни състезания, конкурси и мероприятия и на събития, посветени на юбилея на училището. Журира на благотворителната Игротека, организирана от преподаватели по английски език от училищата в община Свиленград. На международна дистанционна училищна олимпиада KINGS BULGARIA учениците ѝ успешно преминаха квалификационния кръг и се класираха за финал.
Носител на наградата за образование “Учител на годината в начален етап на училищно образование” е Камелия Трампова-Парушева – старши учител начален етап в Първо ОУ „Иван Вазов“. В работата си тя съчетава качественото обучение и доброто възпитание на учениците. Повишава интереса им към четене, медийна и гражданска грамотност с участието в различни училищни, общински и регионални литературни конкурси. В олимпиадата по математика са класирани трима нейни ученици за областно ниво.
Номинации за „Учител на годината в начален етап на училищно образование” получиха: Саша Курдова – СУ „Д-р Петър Берон“, Таня Арнаудова от ОУ „Христо Ботев“ – с. Левка, Цветанка Александрова – ОУ „Любен Каравелов“.
Учител на 2024 година в предучилищно образование е Валентина Маргичева – начален учител с четвърта професионална степен в Детска градина „Радост”. През настоящата учебна година ръководи трета възрастова група. Възпитаниците ѝ се представиха отлично в Националното състезание „Многознайко”, в инициативата на Фондация „Детски книги“ за годишната награда „Бисерче вълшебно“.
В категория „Учител на годината в предучилищно образование” номинирани са: Иванка Славова – ДГ „Снежанка“, Магда Георгиева-Христова – ДГ „Детелина“, Мария Чилингирова – ОУ „Христо Ботев“, с. Левка, Мария Ташева – ДГ „Зорница“ и Наталия Георгиева – ДГ „Слънце“.
На 24 май Образователното управление – Хасково удостои Петя Благоева – директор на ОУ „Христо Ботев“ – с. Левка с пoчeтнoтo oтличиe-гpaмoтa „Heoфит Pилcĸи“ нa MOH, ĸoeтo ce пpиcъждa зa дългoгoдишнa, пpoфecиoнaлнa тpyдoвa дeйнocт в cиcтeмaтa нa пpeдyчилищнoтo и yчилищнoтo oбpaзoвaниe.
Носител на наградата за образование “Ученик на годината” на община Свиленград за 2024 година е Никол Андреева – ученичка в XI клас, специалност „Организация на хотелиерството“ с интензивно изучаван английски език. Тя е пълна отличничка през целия курс на обучение, активен участник в учебно-възпитателния процес, с изяви в училищни и извънучилищни дейности.
Тя бе отличена за постиженията си и от РУО – Хасково.
За наградата „Ученик на годината” останалите номинирани са: Доминика Ивашина – СУ „Д-р Петър Берон“, Едита Жусуфи – Първо ОУ „Иван Вазов“, Едмонд Жусуфи – Първо ОУ „Иван Вазов“, Живко Исмаил – ОУ „Христо Ботев“ с. Левка и Калинка Димитрова – ОУ „Любен Каравелов“.
Носител на Отличие “За заслуги към културното дело” на община Свиленград за 2024 година е Иван Чончев – учител, журналист, дългогодишен библиотекар и културен деец. Той посвещава 14 години от професионалния си път на развитието на библиотечното дело в Свиленград. Поставя началото на колекцията от стари фотографии и картички от Свиленград. Участва в процеса на дигитализацията им и днес те са достъпни онлайн през сайта на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Хасково. Поставя началото на колекцията от редки и ценни книги в библиотеката. Автор е на поредица статии „Изгубеният Свиленград” с любопитни и малко известни факти от историята на града и други публикации. Ерудиран краевед, изнася лекции пред ученици и граждани при конкретни поводи.
В тази категория годишна номинация получи Ваня Стефанова – секретар на НЧ „Просвета 1870”.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 31, 2024 21:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама