В Европейската нощ на музеите бе представена сбирка на с. Орешец

Сакарнюз
От Сакарнюз май 24, 2024 16:23

В Европейската нощ на музеите бе представена сбирка на с. Орешец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 20/1092, година XXl, 24 - 30 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Европейска нощ на музеите в Исторически музей – Харманли бе открита с представянето на „Музейната сбирка в село Орешец – филиал на Исторически музей – Харманли“. Тя подробно разказва за обичайния бит на селото и традиционния му начин на живот чрез събраните от местните жители предмети, подредени в читалището.
Нощта бе на 18 май, събота, и както всяка година тази институция в Харманли предложи на своите посетители различни игри и ателиета за деца и родители. Те имаха възможността да рисуват древни символи и знаци, традиционни шевици и старобългарски букви; да пишат на глаголица с туш и писец; да усетят занаятчийското усърдие, като тъкат на керемида, бродират и изработват мънистени украшения.
Вратите на Исторически музей – Харманли бяха отворени за желаещите да разгледат музейните изложби до 22:30 ч. В момента в него има няколко експозиции: „Археологическото наследство на Харманли и региона“, „Семейното огнище“, „Градският бит в Харманли от края на XIX в. до средата на ХХ в.“ и „От паланката до града. Развитието на Харманли от началото на XVI в. до края на ХХ в.“

Сакарнюз
От Сакарнюз май 24, 2024 16:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама