В Брюксел се дискутира Европейски акт засвободата на медиите

Сакарнюз
От Сакарнюз май 17, 2023 07:51

В Брюксел се дискутира Европейски акт засвободата на медиите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 5 – 11 май 2023 г., брой 17/1041, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В конференцията за „Европейската регулация на медийния пазар“, организиран от евродепутатът Елена Йончева и Euractiv, участва и главният редактор на „Сакарнюз“ Иван Атанасов. Тя се състоя в Европейския парламент в края на миналия месец. Поводът за форума, с участието на еврокомисаря по ценностите и прозрачността Вера Йоурова, e проектът за Европейски акт за свободата на медиите.
В него лектори бяха Ренате Шрьодер, директор на Европейска федерация на журналистите, Лоурънс Хютинг – Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Питър Хорокс – бивш директор на BBC World Service, учредител на Инициатива за свободни медии на Балканите (BFMI), Живка Хаския – съветник в Постоянно представителство на България в ЕС, Соня Момчилова – председател на Съвета за електронни медии в България, и Иван Бакалов – журналист, главен редактор на e-vestnik.bg.
Регламентът, който предстои да бъде приет и с това да стане задължителен за всички държави членки, вече се разглежда от Европейския парламент. Той би трябвало да гарантира защитата на журналистите, редакционната независимост и плурализма на медиите. Да осигури прозрачност на собствеността и на финансирането, по-добра регулация на национално и на европейско ниво и др.
Въпросите, които се дебатираха, бяха как тези правила ще се отразят на медийната среда в България и в ЕС; какви ще са правомощията на регулаторните органи; по какъв начин ще бъдат защитени журналистите от подслушване и проследяване.

Регламентът включва наред с другото, предпазни мерки срещу политическа намеса в редакционните решения и срещу наблюдението. В него се поставя акцент върху независимостта и стабилното финансиране на обществените медии, както и върху прозрачността на собствеността върху медиите и разпределението на държавната реклама.

Сакарнюз
От Сакарнюз май 17, 2023 07:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама