Вятър отнесе покриви, градушка удари посеви

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2021 10:11

Вятър отнесе покриви, градушка удари посеви

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/966 година XVIII, 24 - 30 септември 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Градушка унищожи посеви на хиляди декари, а силна буря отнесе покриви на къщи и навеси и изкорени дървета. Бедствията сполетяха различни общини в региона.
На 18 септември около 15:30 часа град с големина на дребна череша удари Ивайловград и села около него. Щетите са по лозови насаждения и плодни дървета, ябълки и смокини.
На другия ден подобни бедствие сполетяха Любимец и села около него. Там щетите на някои места са 100%. Градушката е пора-зила напълно реколтата и в с. Лозен. 1400 дка лозови масиви са с щети на 100%, тъй като едва преди два дни е започнала беритбата на грозде.
Ледените зърна са нанесли големи щети и в село Белица. Там също има унищожени лозя.
Земеделците се оплакаха, че не са чули да се изстрелват ракети срещу облаците. Те се оплакаха на областния управител Минко Ангелов. От Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ уточнили, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят.
В свиленградското село Момково също са нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.
На 20 септември много силна буря, придружена с дъжд и ситна градушка, вилня в продължение на 15-20 минути в четири тополовградски села – Орлов дол, Владимирово, Каменна река и Светлина. Стихията се изви със страшна сила надвечер от 17:15 ч. до 17:35 ч. и изплаши и стресира много сериозно местните жители и пътуващите по пътищата в района. Кметът Божин Божинов разказва Божин Божинов: „Реагирахме още в 17:20 ч. по сигнал по-даден ни от кмета на с. Орлов дол – Виолета Георгиева. Организирахме група, в която влязоха двамата зам.-кметове Мочев и Трифонов, началникът на отдела по “Безопасност и защита на населението” Иван Замов и други служители. Картината, която заварихме, беше страшна – паднали и отнесени постройки и покриви на къщи, изкоренени дървета по пътищата и в река Соколица, скъсани електропроводи и спряло електрозахранване.
На място пристигна областният управител Минко Ангелов, който се запозна с обстановката и обяви, че на хората с пострадали жилища и други постройки ще се помогне. С помощта на РСПБЗН и РУ на МВР, Районна пътна служба, наши служители и местни хора разчистихме това, което можахме, докато беше възможно и се виждаше.“
На 21 септември групите за отстраняване на пораженията, начело с кмета, бяха в четирите села, за да помогнат на местните жители да започнат да се справят с последствията. С тях тръгнаха и комисиите, които констатираха и изчисляваха размера на щетите.
Ръководството на Общината благодари на областния управител Минко Ангелов, на служителите на пожарната и на Милен Брънков от ЕВН, които реагираха навременно и се заеха с отстраняването на пораженията.

Засегнатите земеделските стопани са подали заявление за пропаднали площи в Общинска дирекция „Земеделие“ – Хасково. Те ще бъдат разгледани от междуведомствената комисията от експерти от Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково, ОДБХ – Хасково, Областна дирекция – Хасково към ДФЗ, местните структури на Национална служба в земеделието и Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 27, 2021 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама