Въпреки че предупредиха, BG-ALERT изплаши хората

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2023 08:11

Въпреки че предупредиха, BG-ALERT изплаши хората

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 44/1068, година XX, 24 - 30 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Въпреки че по всички медии бе разпространено, че на 23 ноември ще има тест на системата ранно предупреждение BG-ALERT, тя изненада много хора. Точно в 12:00 часа на обед всички мобилни телефони започнаха да издават пронизителен сигнал и вибрация.
На места, където се намират много хора едновременно алармата на системата за известяване започна да излъчва плашещо специалните сигнали за бедствие. В големите магазини всички телефони започнаха да звънят едновременно, в училищата доста деца изпитаха безпокойство и побързаха да се обадят на родителите си, за да споделят преживяното. Други коментираха в социалните мрежи, че не са известени.
От всички тези реакции може да се направи заключение, че системата, чието предназначение е да алармира хората за опасност, привлича веднага вниманието на хората и действа.
Имаше и остроумни коментари във Фейсбук. В Харманли, където водата от чешмите изчезва много често, граждани изразиха мнение, че би било добре по същия начин да ги предупреждават за спиране на водата или когато в нея се появи повече уран.
Първият тест на предупредителната система бе на 1 ноември и бе без предупреждение. Това стресира доста хора, тъй като не знаеха с каква цел е той. Тогава за пръв път на телефоните се появи загадъчното съобщение, изпратено до мобилните оператори.
Съобщението бе от BG-ALERT: Emergency Alert test test.
За повече информация: www.bg-alert.bg
В някои квартали на София хората панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.
На другия ден стана ясно, че е станала грешка в теста на системата на мобилен оператор.
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов успокои хората, като написа във Facebook, че няма опасност.
„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме такава система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява.
На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.
Гафът, станал в първия ден, е от пробите на системата, която се казва именно BG Alert и трябва да влезе в употреба от първи януари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 25, 2023 08:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама