ВСС ще раздава бонуси по свое усмотрение, а не според статистика

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2021 11:26

ВСС ще раздава бонуси по свое усмотрение, а не според статистика

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 26 ноември - 2 декември 2021 г., брой 43/975 година XVIII Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Висшият съдебен съвет (ВСС) не се съобразява със собствената си статистика, а предстои да вземе решение за разпределение на бонуси за най-натоварените съдии.
През миналата седмица ресорната комисия към ВСС е определила степените на натовареност, въз основа на които да бъдат раздадени допълнителни трудови възнаграждения.
При Районните съдилища те определили, че с ниска натовареност са около 90 съдилища в цялата страна. В списъка им са тези в Харманли, Тополовград и Ивайловград, макар статистиката да показва съвсем различни данни за тях.
В публикуваната статистика на сайта на ВСС, в Приложение №108 за Районни съдилища извън областните центрове, за натовареност по щат на съдиите за 2020 година към всичко свършени дела за разглеждане, на първо място е Районен съд – Дулово, с 47,67. След него е този в Харманли – 47,29.
В дъното на класацията са Тополовград и Ивайловград, съответно с 18,58 и 9,54 дела.
В друга статистика, за Районни съдилища извън областните центрове, по показател натовареност по щат на съдиите за 2020-та към всичко свършени дела е записано, че Харманли е на първо място, с 42,52. Останалите – в Тополовград и Ивайловград, са съответно с 16,89 и 8,00.
Въпреки това, и три съдилища са определени като ниско натоварени, макар че делата, които гледат в Харманли, са в пъти повече от тези на колегите им в другите градове.
На председателите на съдилища е даден срок да подадат евентуално възражение срещу определената степен на натовареност на съответния съд.
Според правилата за определяне на допълнителните трудови възнаграждения за изключително натоварените са предвидени до 4 заплати, за високо натоварените – до 3, за средно – до 2, а за ниско – до 1 заплата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 29, 2021 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама