Водопадът над „Приказките“ засега е чист

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2022 08:47

Водопадът над „Приказките“ засега е чист

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 – 8 септември 2022 г., брой 31//1009, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Водопадът, който се намира над ресторант „Приказките“, Харманли, е чист и водата в него не се пени. Това стана след намеса на РИОСВ – Хасково по подаден от нас сигнал. В началото на лятото от „Сакарнюз“ направихме видеоклип, в който се виждаше, че водата, стичащата се от водопада, е тъмна и се пени. Той се намира на Кюмюрлушко дере и се влива в Харманлийска река.
Експерти от РИОСВ – Хасково и екологът на Общината направиха оглед и в хода на проверката установиха, че най-вероятен източник на замърсяването са обори в местността Мусовата чешма. Те се намират на няколко километра южно от Харманли и на 140 м западно от стената на яз. „Кюмюрлука“. В този район има над 10 постройки за селскостопански животни.
Кметът на община Харманли информирал РИОСВ, че законните обори са на три лица: А. Лайков, И. Иванов и В. Иванов, а собствениците на други 3 имота не са установени. От Общината обещали, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за установяване собствениците на тези имоти.
Във връзка със сигнала е изпратено и писмо до директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за наличието и законността на съоръжения за добив на подземни води /сонди/ в тези имоти.
На установените собствениците на кравефермите са дадени предписания със срок от 1 месец за недопускане на изтичане на отпадни води извън границите на обектите.
На 28 юни е установено, че предписанията са изпълнени.
Извършен е оглед и на Кюмюрлушко дере и е констатирано, че водата в дерето е чиста, бистра и без характерна миризма, което означава, че замърсяването е преустановено.

Видео: май 2022 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2022 08:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама