Водата – с манган, спира често, но пък с нова цена

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 7, 2022 09:57

Водата – с манган, спира често, но пък с нова цена

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 ноември 2022 г., брой 40/1018, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Нова цена на питейната вода влезе в сила от началото на ноември. Тя е 4,76 лв. за кубик вода за град Хасково и ВиК райони, където има пречиствателна станция, и 4,11 лв. за други градове от областта.
Това решение взе КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране) на свое заседание на 27 октомври, като одобри бизнес плана „ВиК-Хасково“ ЕООД, единствен оператор за област Хасково.
Покачването няма да спре, тъй като в одобрения от регулатора Бизнес план е заложено цената на питейната вода за кубик догодина да стане 4.97 лв. с ДДС, а през 2026 г. кубикът да е 5.56 лв.
От ВиК констатират, че цените на услугите, които предлагат, са под нивото на социалната поносимост.
Последното увеличение на водата бе от януари 2021 година.
На проведеното обществено обсъждане против увеличението на цената на водата били представителят на омбудсмана и Мая Манолова от Сдружение „Изправи се БГ“.
Боряна Джунева – главен експерт към Омбудсман е изразила несъгласие с предвидените увеличения – с 35% за 2022 г. спрямо предходната година и с 58% за 2026 г. спрямо 2021 г. Посочва, че след оповестяване на предложението на оператора за утвърждаване на новите цени, жителите на Хасково са излезли на протест срещу това. Счита, че качеството на услугата в областта е много лошо, независимо от повишаването на цената.
Мая Манолова е посочила, че не подкрепя увеличението на цената на ВиК услугите, тъй като икономическата ситуация за бедните хора не е добра.
От КВЕР са заявили, че във връзка с изразеното ѝ безпокойство, е необходимо да се обърне внимание на факта, че най-бедните получават помощи от държавата.
Евгени Янев, заместник-председател на Национален браншови синдикат „Водоснабдител“ – КНСБ, счита, че предвидените приходи от увеличението макар и недостатъчни са необходими на дружеството, за да може да продължи да работи.
Иван Иванов – председател на Българска асоциация по водите също е изразил подкрепа за одобряването на предложения бизнес план.
Божидар Желязков – управител на ВиК – Хасково е заявил, че оперира в трудни условия, имайки предвид, че почти 100% от доставяната на потребителите вода се добива помпажно, а това е свързано с огромен разход на електроенергия. Счита, че присъединяването на Димитровград в Асоциацията по ВиК – Хасково и забавянето е попречило на разработването на регионалните прединвестиционни проучвания и на кандидатстването за финансиране по „Оперативна програма „Околна среда“, което сега се на-дява да се случи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 7, 2022 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама